Sportom do socijalne inkluzije i jednakosti

2525
Foto Udar
Foto Udar

Manifestacija Promocija sporta za razvoj “Inkluzija kroz sport” koja je jučer održana na Trgu mladih u Brčkom, okupila je veliki broj građana svih uzrasta.  Događaj inkluzivne prirode, kroz sport, fizičku aktivnost i zabavu pokušava da smanji isključenost djece iz socijalno isključenih porodica.

Pored ukazivanja na značaj sporta u svakodnevnom životu, promocija sporta kao inkluzivnog alata u kojem su svi jednaki, neovisno o boji kože, nacionalnoj pripadnosti, rodu i spolu je glavni cilj koji se želi postići ovakvim manifestacijama, istaknuli su organizatori iz Brčkog.

Nadamo se da smo uspjeli pokazati svim učesnicima ove manifestacije da je moguće zabaviti se i doprinijeti poboljšanju društva i socijalne inkluzije na ovaj način.  Danas je na ovom događaju prisutno preko stotinu građana koji dolaze iz različitih grupacija i svi se zabavljaju zajedno sa mališanima i svojim sugrađanima. Ovo je samo jedan od načina da zabavimo svoje građane i u ruke i pružimo im priliku da zajedno stvaramo bolje Brčko. – rekao je Dražen Mihajlović, jedan od organizatora.

Prema riječima učesnika, glavni doprinos u stvaranju socijalne inkluzije daju sami građani koji uživaju u događajima na manifestaciji. Kako kažu, kroz zabavan sadržaj u kojem će svi uživati, socijalna inkluzija je zagarantovana.

-Kroz sadržaj koji uključuje sve uzraste u ples, igru i takmičenje, zaboravljamo na boju kože, nacionalnu pripadnost i sve po čemu nas dijele. Važno je da smo svi na jednom mjestu i da se zabavimo. Ukazivanje na jednakost kroz ovaj događaj, iako ne direktno, ipak dopire do građana. Stotine građana je ovdje i super se provodimo, iako smo različiti. Da bi se nešto postiglo i donijela promjena, potrebno je više događaja poput ovog, jer kroz sport promovišemo jednakost i suživot bez predrasuda – istakla je Svjetlana Tursunović, učesnica manifestacije.

Program manifestacije je bio raznolik i osmišljen da bi svi uzrasti mogli da učestvuju i zabave se. Jedan dio programa je  namjenjen građanima svih uzrasta, u vidu rekreativnih aktivnosti  u kojima su svi učesnici i nagrađeni, dok je drugi bio namjenjen mladima, u vidu zajedničkog druženja uz animatore, muziku i ples. Igraonice koje su promovisale vrijednosti prijateljstva, tolerantnosti i suživota ujedinile su mališane i roditelje pružajući im mnogo zabave i sreće. Posle rekreativnih aktivnosti i plesa, uslijedilo je i takmičenje u brzom jedenju šampite, što je na jedan neobičan i zabavan način  doprinijelo stvaranju  zabavne atmosfere.

Nama je bilo baš zabavno, družili smo se sa svojim drugovima i upoznali mnogo novih drugova dok smo se igrali i takmičili. Nadamo se da ćemo se opet ovako sastati da se igramo i družimo jer je baš lijepo – rekli su Elvir i Valentino Šečić, mladi učesnici manifestacije.

„Inkluzija kroz sport“ predstavlja skup aktivnosti  koji će na području Brčko distrikta djelovati s ciljem unapređenja položaja svih marginalizovanih grupacija koristeći sport kao alat za inkluziju i uključenje socijalno ugroženih. Projekat je nastao kao produkt dugogodišnje saradnje organizatora sa njemačkim GiZ-om i obuhvatit će mnogobrojna sportska udruženja i obrazovne ustanove.

Koristeći sport za inkluziju imamo direktnu priliku da marginalizovane grupe uključimo u svakodnevni život i podstaknemo socijalnu inkluziju socijalno ugroženih porodica. Omladinski centar „Vermont“  je kreirao radnu grupu za izradu akcionog plana za inkluziju marginalizovanih grupa i na taj način smo uspjeli definisati aktivnosti koje ćemo raditi kako bi uspjeli ostvariti ovaj cilj. Shvatili smo da je inkluzija neophodna u svim segmentima društva. Roditelji i djeca će učestvovati u sportskim aktivnostima na osnovu čega će se uložiti značajni napori organizatora kako bi se ukazalo na značaj sporta u ranom razvoju svakog djeteta. – istakao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

Događaj je organizovan  kroz saradnju Omladinskog centra „Vermont“ i Vlade Brčko distrikta, uz financijsku podršku njemačke organizacije GiZ GmbH.

Podršku u organizaciji ovog događaja pružili su i mnogobrojna sportska udruženja iz Brčkog, a organizatori naglašavaju da je tek početak niza aktivnosti kojima će ovaj projekat nastojati da odgovori na pitanje podsticanja socijalne inkluzije kroz sport i zajedničko druženje te promovisanje jednakosti.