”Sportom kroz istoriju”: Loptom protiv rasizma, u znak sjećanja na romske žrtve holokausta

Osim današnjeg sportskog turnira, u Beogradu je u organizaciji Romske inicijative za održivi razvoj juče organizovan i kulturni program. Građanima Beograda putem defilea i performansa približeni su događaji vezani za masovna ubistva Roma tokom Drugog svjetskog rata

1940
Foto: Privatna arhiva

Sportom kroz istoriju, naziv je manifestacije održane danas u Beogradu koja je na jedinstven način podsjetila na stradanja Roma u Drugom svjetskm ratu u povodu 2. avgusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta.

Prvobitna zamisao je bila da utakmice odigraju romske reprezentacije Srbije, Hrvatske i Slovenije, međutim zbog neočekivanih finansijskih problema, veliki dio igrača nije mogao doputovati u Beograd, tako da je simbolično odigrana utakmica između romskih fudbalera okupljenih u novoosnovanu Romsku reprezentaciju Evrope i FK „Stepojevac Vaga“ iz beogradskog naselja Lazarevac.

– Nismo uspeli okupiti cele timove iz susednih zemalja zbog finansijskih problema, jer osim Fudbalskog saveza Srbije nismo imali podršku drugih organizacija i institucija. Ipak, naš događaj je odlično prošao i ispunili smo prvobitnu zamisao – da podsetimo javnost na stradanje Roma, Jevreja, Srba i drugih naroda u Drugom svetskom ratu. U narednom periodu očekujemo veću podršku raznih aktera kako bismo pokrenuli romsku omladinu, usmerili ih ka sportu i sklonili sa ulice – istakao je Milorad Popović, predsjednik Romske inicijative za održivi razvoj i osnivač Nacionalnog tima Roma Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Romska reprezentacij Evrope, prema Popovićevim riječima, osnovana je 5. aprila u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma. Ovakva reprezentacija nastoji okupiti Rome iz cijele Evrope, ali krajnji cilj je da svaka država osnuje svoj nacionalni tim Roma kako bi se u daljoj budućnosti moglo organizovati Svjetsko ili Evropsko prvenstvo Roma.

– Sve naše dosadašnje (fudbalske) inicijative su amaterskog karaktera, ali naša ideja je da ujednimo Rome, ne samo regionalno, već i na višim nivoima. Želimo da se loptom borimo protiv rasizma, siromaštva, diskriminacije i govora mržnje, kao i da romsku decu usmerimo ka sportu. Očekujemo poziv UEFE i FIFE kako bismo im objasnili ko smo i šta nam je cilj – objasnio je Popović za Udar.

Osim današnjeg sportskog turnira, u Beogradu je u organizaciji Romske inicijative za održivi razvoj juče organizovan i kulturni program. Građanima Beograda putem defilea i performansa približeni su događaji vezani za masovna ubistva Roma tokom Drugog svjetskog rata.

Foto: Privatna arhiva

– Bez obzira što nas je bilo oko 20, juče smo u Beogradu poslali snažnu poruku. Naime, organizovali smo defile kroz centar grada kroz koji smo nosili veliku romsku zastavu. Ispred Narodnog muzeja na Trgu republike smo imali performans. Recitovana je pesma Maje Jovanović namenjena stradanju Roma. Na Starom sajmištu smo položili vence i održali govor. Nakon toga upriličena je izložba i održana press konferencija – objasnio je Popović.

Kako smo saznali, u narednom periodu će se takođe organizovati manifestacije, naročito vezane za romske praznike. Milorad Popović je istakao i da očekuje više romskog jedinstva, naročito kada su u pitanju romske organizacije i lideri, od kojih su mnogi pod političkim uticajem aktuelne vlasti.

(portal-udar.net)