SPORTSKA REALNOST: Da li će novac spriječiti Đovanijev odlazak na Evropsko prventsvo

Nakon Kupa u Srbiji, Đovani će imati priliku da učestvuje na Evropskom prvenstvu u Kazahstanu. Nema nikakve sumnje da bi ovo mogla biti velika prilika za mladog Đovanija da svoj talenat pokaže i na međunarodnoj sceni. Ogormna prepreka za to će biti novac. Ukoliko je bude pronašao sponzore koji bi pokrili troškove takmičenja (oko 6.500 maraka) Đovani neće nastupiti na Evropskom prvenstvu.

1201
Đovani Jerković i njegov trener, Muradif Salkić

Petnestogodišnji  Đovani Jerković, član je Bokserskog kluba Sloboda iz Tuzle i reprezentativac Bosne  Hercegovine. Iako mlad, do sada je ostvario brojne uspjehe i osvojio brojne medalje. Nasuprot ambiciji i talentu, Đovanijevi roditelji i rodbina su njegovi jedini sponzori i da nije njih, ovaj momak bi vjerovatno mogao nastupati samo kao amater.

O sportistima  koji dolaze iz romske zajednice, do sada se vrlo rijetko pisalo, a broj onih koji su se borili u ringu uopšte nije mali. Mnogi od njih su i dalje aktivni, imaju visoke ciljeve, i baš kao i Đovani, predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u nadmetanjima u plemenitoj vještini.

Đovani je rođen 2005. godine  u Njemačkoj. Do sada je ima 32 borbe, od kojih je u 27 ostvario pobjedu. Od 2019. je član reprezentacije Bosne i Hercegovine. Sredinom mjeseca će u susjednoj Srbiji u Vrbasu, gdje se održava Kup nacija u boksu. Ovo prestižno takmičenje ugostiće najmanje 13 zemalja, a Đovani će od 6. do 13. juna, braniti boje naše zastave.

KAKO JE SVE POČELO

Kao dječak, Đovani kaže da je gledao dosta boks mečeva. Tako se i rodila ljubav prema boksu

Maštao sam kako ću jednog dana krenuti da treniram boks i to mi se ostavrilo. Došao sam na prvi trening sa 12 godina. Zagrijao sam se i počeo raditi lagano… Poslije prvog treninga, jedva sam čekao drugi. Pravu čar ovog sporta osjetio sam u ringu gdje sam se borio kao puma. Tada sam zadivio sve oko sebe, trener me je nahvalio… Osjećao sam se kao neka zvjezdasjeća se Đovani.

Kaže da ga to što je neko prepoznao njegov talenat i strast prema boksu, dodatno motivisala da u ovaj sport uloži svoj maksimum.  Počeo je svaki dan naporno trenirati, a njegovi prvi koraci bili su u Bokserskom klubu Radnički iz Lukavca.

-Bio sam proglašavan za sportistu Grada Lukavac, osvojio sam dosta medalja, tukao sam sve svoje vršnjake u ringu, a van njega bio sam jako miran i fokusiran na svoje treninge. Uvijek sam tražio izazov, a u boksu sam pronašao najveći koji nikad ne prestaje, jer svaki meč nudi nešto novo govori Đovani.

Njegova ljubav prema boksu ubrzo je urodila najznačajnim priznanjem za svakog sportistu. Njegov trud je nagrađen kada je stigla pozivnica u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

-Bio sam presretan, radovao sam se kao malo dijete… Nisam ni znao da me posmatraju neko vrijeme, ima sam meč sa dosta iskusnijem protivnikom, gdje smo se tukli dvije runde „na smrt“. Napadali smo jedan drugo kao životinje, a ja sam znao da moram ići na pobjedu jer smo mi Romi čelični borci i nemamo straha – prisjeća se tog meča.

Nakon zaslužene pobjede stigao je i poziv u reprezentaciju. Sa puno snage i volje Đovani odlazi na mečeve gdje opravdavam svoj poziv. Dobija prvi meč, drugi je izgubio. Iako je bio poraz, naš bokser je dobio nagradu za najborbenijeg borca turnira. Uskoro je uslijedila i nova prilika.

-To je sada moj odlazak na evropsko prvenstvo, gdje ću, nadam se, pokazati od čega smo mi Romi napravljeni, da nas nije strah nikakvog protivnika. Na prvenstvo će nastupati reprezanztivci Rusije i drugih država. Bujrum neka uđu! Pokazat ću im kako se to radi u ringu! Cilj mi je na glavu ih izbaciti, da jednom zauvijek svi skontaju da mi Romi nismo problem, nego neko s kim će se ponositi svi u BiH – govori veoma uzbuđen mladi bokser.

S Đovanijem smo razgovarali i o trenutnom stanju u boksu na bosanskohercegovačkoj sceni. Ističe da je zadovoljan, ali da pomalo i ne razumije zašto se ne ulaže u ovaj olimpijski sport:

-Moja glavna podrška u smislu finansiranja su moji roditelji i rodbina. Da nije njih,  ja bih radio samo amaterske mečeve. Generalno, mnogo je sportista u BiH koji okončaju karijeru zbog nedostak novca. Također mnogo naše djece, pogotovo iz Tuzle, a i iz drugih gradova, je jako talentovano za boks, ali nažalost nema ko da ih prepozna i da vjetar u leđa. Ja ču lično na ovom evropskom izaći sa dvije zastave, Bosne i Hercegovine i našom romskom da pošaljem svim Romima poruku širom svijeta i BiH da ovaj meč i naredne biti če te moja motivacija, ja ču nastaviti gdje su moja braća stala i napravit ću uz božiju pomoć dobre rezultate.

ELITNO TAKMIČENJE

Muradif Salkić, Đovanijev trener kaže da se Kup nacija održava unazad deset godina, okuplja veliki broj zemalja što govori o jakoj konkureciji.

Đovaniem se može ponositi celo bosanskohercegovačko društvo. Svojim trudom i znanjem je velika motivacija romskoj i neromskoj djeci. Jerković se trenutno nalazi na Kupu nacija, koji se održava u Srbiji, gdje će se takmičiti bokseri iz ukupno trinaest zemalja. Talentovani Jerković iz dana u dan ima sve veću želju i volju da osvoji Kup. Rođen je, što bi se reklo, za ovog sporta. Cijelim svojim tijelom i duhom je u boksu.  Smatram da je jedan od taletovanije djece koja je boksala u njegovoj kategoriji  u našem klubu – govori Muradif.

NOVAC PROTIV SPORTA

Nakon Kupa u Srbiji, Đovani će imati priliku da učestvuje na Evropskom prvenstvu u Kazahstanu. Nema nikakve sumnje da bi ovo mogla biti velika prilika za mladog Đovanija da svoj talenat pokaže i na međunarodnoj sceni. Ogormna prepreka za to će biti novac. Ukoliko je bude pronašao sponzore koji bi pokrili troškove takmičenja (oko 6.500 maraka) Đovani neće nastupiti na Evropskom prvenstvu.

(Portal Udar)