SPORTSKO DRUŠTVO ROMA BIH OSVOJILO PRVO MJESTO NA FUDBALSKOM TURNIRU U SLOVENIJI

1492

Na turniru koji je održan 19. i 20. avgusta u Sloveniji, gdje su učestvovale reprezentacije Roma Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, prvo mjesto je osvojila Reprezentacija Roma BiH.

„Nije bilo lako okupiti ekipu nakon dužeg perioda, ali sam jako ponosan što smo još jednom uspjeli da dokažemo da smo talentovani, vrijedni i da se radom i trudom postižu zapaženi rezultati. Za nas je ovo samo još jedna titula na kojoj se ne mislimo zaustavljati i srdačno se zahvaljujem svima koji su nas podržali.“ – izjavio je trener Reprezentacije Roma BiH Ibro Beganović

Sam naziv turnira „Loptom ujedinjeni protiv nasilja i rasizma“ šalje poruku da se omladina što više uključuje u sportske aktivnosti te kroz sport i druženje razbija određene predrasude i stereotipe.

SD Roma Tuzla je osnovano 2007. godine i u okviru njega se nalazi fudbalski klub. Prilikom održavanja Svjetskog prvenstva Roma u Splitu 2007. godine, SD Roma je predstavljalo Reprezentaciju Roma BiH i osvojilo prvo mjesto. Nastavili su istim tempom pa su na Evropskom prvenstvu Roma u Zagrebu također bili prvaci.

I u Tuzli, gdje je sjedište udruženja, 2010. godine na stadionu „Tušanj“ se odigrala prijateljska utakmica između Reprezentacije Roma BiH i Reprezentacije Roma Slovenije. Ovaj revijalni susret također je bio posvećen borbi protiv rasizma.