Spriječena prodaja djeteta

219
OpenClipart-Vectors (Pixabay)
OpenClipart-Vectors (Pixabay)

Pravovremenim i koordiniranim naporima Centra za socijalni rad Kalesija i Policijske uprave Kalesija jučer je spriječena prodaja 13-godišnje djevojčice kroz tzv. maloljetnički ugovoreni brak u Republiku Srbiju, izvještava udruženje „Zemlja djece u BiH“

Djevojčica je zatečena u vjenčanici u automobilu koji se kretao prema državnoj granici. Udruženje ističe da je ovo još jedan primjer dobre prakse u Tuzlanskom kantonu, koji pokazuje da je dosljedna primjena lokalnog protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima eksploatacije djece jedino efikasno i održivo rješenje u prevenciji i proaktivnoj identifikaciji potencijalnih žrtava trgovine djecom.

Direktorica udruženja „Zemlja djece u BiH“ Mirsada Bajramović ranije je za Udar izjavila da često određene oblike eksploatacije, kao prisilno prosjačenje djece i ugovoreni brak neke institucije gledaju kao običaj ili tradiciju iz jednog naroda.

„Ukoliko se takva prijava desi iz same zajednice, oni ih ne procesuiraju u smislu sumnje na krivično djelo trgovine ljudima. Jako je važno da ih edukujemo da znaju da zaštite potencijalne žrtve trgovine ljudima i da ohrabrimo romsku zajednicu od za borbu protiv izrabljivača“, rekla je Bajramović.