Srbija daje 55 miliona eura za zapošljavanje, uključeni i Romi

636

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) Srbije saopćila je da je raspisala 12 javnih poziva odnosno konkursa, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno 20.165 nezaposlenih lica.

Za ove namjene opredijeljeno je oko 55,7 miliona eura, navodi se.

Кao i prethodnih godina, istaknuto je, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra, dok je rok za podnošenje zahtjeva za mjere namijenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar.

Javni poziv za dodjelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 31. marta, a rok za podnošenje zahtjeva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 15. marta.

Zahtjevi za učešće u mjerama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama NSZ, prema mjestu rada lica ili sjedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

Sve informacije za učešće u mjerama aktivne politike zapošljavanja, neophodna podrška, podnošenje zahtjeva prema aktuelnim javnim pozivima biće dostupne na www. nsz.gov.rs, kao i putem zvanične stranice na društvenoj mreži LinkedIn.