Srbija: Diskriminacija romske djece novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa djecom

U prijedlogu se navodi da su sporni dijelovi zakona koji predviđaju ukidanje prava na roditeljski dodatak za svu djecu u porodici, ukoliko samo jedno od njih nije primilo sve obavezne vakcine ili ne pohađa redovno osnovnu školu, odnosno predškolski pripremni program

986
Foto: rominfomedia.rs

Izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u Srbiji je novi zakon stupio na snagu 1. jula 2018. godine. Zakonom je pojednostavljena procedura refundacije i načina ostvarivanja prava na porodiljsko odsustvo. Pojedine odredbe novog zakona su okarakterisane diskriminatornim i pogađaju najranjivije društvene grupe u Srbiji.

Predstavnici  nevladine organizacije A11 koja se bavi socijalnim i ekonomskim pitanjima, podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, uz stav da diskriminiše u najvećoj mjeri jednu od najmarginalizovanijih slojeva društva – djecu romske nacionalnosti, piše ROMinfomedia.

U prijedlogu se navodi da su sporni dijelovi zakona koji predviđaju ukidanje prava na roditeljski dodatak za svu djecu u porodici, ukoliko samo jedno od njih nije primilo sve obavezne vakcine ili ne pohađa redovno osnovnu školu, odnosno predškolski pripremni program.

Za Vojvođanski istraživačko-analitički centar, predstavnici A11 asocijacije i Udruženja “Roditelji”, istakli su da se zalažu za vakcinaciju i obavezno školovanje, ali da se ta pitanja ne smeju rešavati ugrožavanjem socijalnih i ekonomskih, odnosno ljudskih prava, prenosi ROMinfomedia.

Prvu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u septembru je pokrenula povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, zbog pojedinih odredaba koje se tiču izdvajanja za porodiljsko odsustvo, te tom prilikom istakla da se vrši diskriminacija nad poljoprivrednicama, ženama sa višim primanjima i roditeljima djece koja su rođena prije usvajanja zakona.

(portal-udar.net)