Srbija djelimično primjenila preporuke Savjeta Evrope o Romima

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije preporučila je 2017. godine da Skupština i Vlada Srbije usvoje kodekse ponašanja kojima se zabranjuje korišćenje govora mržnje, uz suspenziju mandata i druge sankcije za kršenje njihovih odredbi, i da uspostave efikasne kanale izveštavanja o tome

806

Komisija Savjeta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije objavila je da je Srbija samo djelimično primjenila dvije njene preporuke – o zabrani govora mržnje poslanika i zvaničnika i o zapošljavanju Roma u državnoj upravi.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije preporučila je 2017. godine da Skupština i Vlada Srbije usvoje kodekse ponašanja kojima se zabranjuje korišćenje govora mržnje, uz suspenziju mandata i druge sankcije za kršenje njihovih odredbi, i da uspostave efikasne kanale izveštavanja o tome.

U objavljenim zaključcima o primjeni dvije prioritetne preporuke ECRI je navela da su je vlasti Srbije obavjestile da su prava i obaveze poslanika regulisane Ustavom, zakonima i Poslovnikom Narodne skupštine, koji zabranjuju korišćenje uvredljivih riječi.

Iako pozitivno ocjenjuje “ovo djelimično poboljšanje”, Komisija Savjeta Evrope ističe da je potrebno dalje jačanje tih pravila i da ona treba da sadrže “koherentnu i adekvatnu zabranu govora mržnje”.

Komisija je 2017. preporučila i da vlasti Srbije daju prioritet zapošljavanju proporcionalnog broja Roma i drugih manjina u državnoj upravi i da im obezbjede podjednako stabilne radne uslove.

Ne pružajući konkretne podatke, Vlada Srbije je navela i da su Romi zaposleni kao pedagoški asistenti, zdravstveni posrednici i koordinatori za romska pitanja, stoji u zaključcima. Međutim, istraživanje Zaštitnika građana pokazuje kontinuiranu isključenost Roma i nedostatak adekvatnih instrumenata za njihovo učešće na svim nivoima lokalne uprave, navela je Komisija. “ECRI sa žaljenjem konstatuje da je broj Roma i pripadnika drugih manjina zaposlenih u javnom sektoru Srbije i dalje daleko od proporcionalnog”, navodi se u zaključcima.

ECRI je jedinstveno tijelo za nadgledanje ljudskih prava, specijalizovano za pitanja povezana s borbom protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi.

(portal-udar.net)