Srbija: Informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostaje prioritet i u 2018. godini

1305
Beograd

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostaće prioritet za finansiranje i u 2018. godini, odlučeno je danas na sjednici Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije kojom je predsjedavala prjedsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sredstva će biti izdvojena iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta i sada iznosi 21,8 miliona dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

“Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo poslije 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali”, rekla je premijerka i dodala da će Vlada nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije.

Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrijednosti nacionalnih manjina.

U saopštenju je navedeno da je na sjednici predstavljen i Nacrt izmjena i dopuna Zakona o nacionalnim savjetima, koji bi između ostalog trebalo da unaprijedi transparentnost finansiranja nacionalnih savjeta.

Brnabić je podsjetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

Agencije / Z.S.