Srbija: “Mentori na klik” – podrška romskim studentima I srednjoškolcima

303

Organizacija Romani Asvin je pokrenula program vršnjačkog mentorstva za romske studente i studentkinje pod nazivom ,,Mentori na klik” od 1. maja, 2023. godine. Ovaj program mentorstva će trajati do kraja avgusta ove godine.

U okviru programa ,,Mentori na klik” je na sajtu www.romaniasvin.org na platformi ,,EDU INFO ROMA”  kreiran program mentorstva gde brzo i lako studenti i studentkinje jednim kilikom dolaze do svog mentora.

Studentima i studentkinjama romske nacionalnosti na raspolaganju stoji ukupno 16 mentora koji su tu da im pomognu prilikom studiranja, da sa njima podele svoje iskustvo u studiranju i sve informacije koje se odnose na studiranje romskih studenata i studentkinja.

U okviru programa mentorstva angažovani su mentori sa tri Univerziteta u Srbiji  (Beograd, Niš i Novi Sad), a obuhvaćeno je ukupno 15 fakulteta na kojima će se raditi sa mentorima. Važno je napomenuti da studenti koji odaberu svog mentora ne moraju biti mentori sa njihovog fakulteta, već mogu da odaberu onog mentora koji najvše odgovara njihovim potrebama nezavisno od fakulteta koji studiraju.

Rad mentora se svodi na online mentorstvo, ali i na mentorstvo gde mentori u direktnom kontaktu sa studentima dele informacije koje se odnose na njihovo obrazovanje.

Na program se mogu prijaviti:

  • Učenici četvrte godine srednje škole
  • Brucoši
  • Studenti na 1, 2, 3. godini osnovnih akademskih studija.

Mentori su studenti na završnim godinama fakulteta, kao i studenti koji su nedavno diplomirali i kao takvi pružaju sve informacije koje se odnose na studiranje mladih Roma i Romkinja.

Udruženje ,,Romani Asvin” bavi se uključivanjem, motivisanjem i informisanjem romske omladine u sistem  obrazovanja, sa posebnim fokusom na visoko obrazovanje mladih Roma i Romkinja.