Srbija: Preminuo bivši predsjednik Nacionalnog savjeta Roma

494

Bivši predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine u Srbiji Vitomir Mihajlović umro je u 65. godini, poslije kraće bolesti, potvrdila je Alijansa protiv diskriminacije Roma.

Mihajlović je bio poslanik u Skupštini Srbije i prvi predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, na čijem je čelu bio u tri mandata.

Rođen 15. januara 1958. godine, Mihajlović je bio diplomirani inženjer poljoprivrede i profesor Poljoprivredne škole u Prokuplju.

Aktivno se borio za integraciju romske zajednice u Srbiji primjenom novih znanja i ideja, sa ciljem unapređenja položaja Roma.

Stalno je ukazivao na to da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih u Srbiji i da je izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Mihajlović je bio neumoran borac za uključivanje romske djece u obrazovni sistem, što je smatrao za jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje njihovog položaja, navodi se u saopštenju Alijanse, prenijeli su mediji.