SRBIJA: Prihvaćena inicijativa za izradu Zakona o jednakopravnom zapošljavanju

Osman Balić, predsednik Lige Roma, ističe da će ovaj Zakon imati zadatak da se prema pripadnicima manjina u Srbiji država ponaša u skladu sa procentrom koji im pripada

643
Osman Balić (Foto: privatna facebook arhiva)

Skupstinski odbor  za zdravlje i porodicu  Republike Srbije prihvatio je inicijativu za izradu Zakona o jednakopravnom zapošljavanju. Ovu inicijativu podneli su Liga Roma i YUROM Centar. Primena zakona obezbediće veći procenat pripadnika manjina koji će biti zapošljeni u državnim službama.

Osman Balić, predsednik Lige Roma, ističe da će ovaj Zakon imati zadatak da se prema pripadnicima manjina u Srbiji država ponaša u skladu sa procentrom koji im pripada.

„Nezapošljavanjem, odnosno nedovoljnim zapošljavnjem pripadnika nacionalnih manjina mi ne poštujemo Ustav. Drugi član Ustava Republike Srbije garantuje da smo mi društvo jednakih šansi, međutim praksa pokazuje da se broj pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru smanjuje“, kaže Balić.

On ističe da je prisutna i velika doza volonterizma, odnosno angažovanje pripadnika manjina da volontiraju čime se stvara privid da se njima čini usluga.

„Ovim ne tražimo samo bolja prava za Rome, već za sve manjine u Srbiji. Ako po poslednjem popisu broj Roma u zemlji iznosi 2,4 onda želimo toliki procenat radnih mesta i u ministartvima, tužilaštvu, državnim ustanovama, obrazovanju…“, poručio je Balić.

(portal-udar.net)