Srednjoškolci poručili: Naš Ustav odobrava segregaciju, treba težiti jedinstvenom sistemu obrazovanja

1441
Foto: Udar

Asocijacija srednjoškolaca u BiH povdom Međunardnog dana srednjoškolaca, organizovala je panel diskusiju, a teme su bile diskriminacija i segregacija u obrazovanju i odlazak mladih iz BiH.

Slogan ove aktivnosti je bio „Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas ne dijele“.

Delegati iz 62 lokalne zajednice, na Generalnoj skupštini definisali ove problema kao one koji se trebaju najhitnije riješiti, a o čemu se govorilo u Kaknju gdje je održana paneld diskusija.

Jedna od učesnica, Maksuma Topalović, izvršna direktorica nevladine organizacije „Alternativa“ iz  Kakanja, naglasila je da kada se govori o segregaciji, govori se o podjelama:

Nama na neki način Ustav odobrava segregaciju i ono na čemu treba raditi je nauka i ono ka čemu treba težiti jeste jedinstven sistem obrazovanja.“

Kada je u pitanju odlazak mladih Maksuma je rekla: „Idite, zato što imate bolje školovanje, idite zato ćete upoznati nove kulture, idite, putujte, radite.“

Mirza Bajramović, magistar umjetnosti, bio je drugi panelista koji smatra da mladi danas nisu dovoljno zainteresovani za politiku:

Postoji jako mali procenat mladih koji su zainteresovani za politiku, a politika je upravo ta koja može da odredi kvalitet potreba mladih“.

Foto: Udar

Druga stvar koju je Bajramović prepoznao kao problemom, jeste to što mladi nemaju priliku da odlučuju, jer to uglavnom rade stariji. On smatra da mladima treba dati mogućnost da odlučuju o svojim potrebama.

Esmin Brodlija, diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut, treći panelista, započeo je svoj govor riječima Martina Luthera Kinga, Sanjam da će moje četvoro djece jednog dana živjeti u zemlji u kojoj neće biti suđeni po boji kože, nego po vrijednosti njihove osobnosti, i situacijom iz doba kada je Martin Luter King bio srednjoškolac, kada je i sam bio diskiminisan.

On se složio sa Mizom Bajramovićem da je jedan od problema mladih nezainteresovanost za politiku, a govoreći o odlasku, rekao je da su potrebe glavni razlog zašto mladi odlaze:

„Potreba za samoostvarenjem je veoma često nezadovoljena u našim uslovima i ona je najčešći motiv za odlazak.“

Na kraju panel diskusije, Emin Brkić, koordinator u lokalnom timu Kakaknj, bio je četvrti panelista koji je podijelio svoja iskustva sa ostalim srednjoškolcima.

Smatram da bi se mladi trebali više udruživati u okviru nevladinih organizacija, te zajedničkim snagama ruše sve predrasude i stvore državu kakvu zaslužujemo“, poručio je Brkić.

(portal-udar.net)