Sretna romska priča iz Bijeljine: Mladi se uzeli, sad uspješno grade život zajedno

983
Jasmin i Elvira Ramić

Iako je 21. vijek i mladi ljudi trebaju da izaberu svog muža ili suprugu, nažalost u bijeljinskoj romskoj zajednici nije ta praksa. Još ima ugovorenih vanbračnih zajednica. Roditelji mlade i mladoženje dogovaraju brak svojoj djeci. Naš sagovornik je imao sreće pa je svoju suprugu izabrao sam.

Jasmin ima 26 godina a oženio se kada je imao 17 ipo. Njegov brak nije bio dogovoren, kaže Jasmin Ramić za portal Udar.

“Iz našeg braka ubrzo se rodila još veća ljubav, naša kćerka. Ja svoju suprugu volim, ali na početku mi je trebalo vremena jer se nismo poznavali. Živjeli smo kratko vrijeme sa mojim roditeljima, a ubrzo smo se odvojili. Borili smo se da zarađujemo na razne načine, imao sam stoku i počeo profesionalne mečeve da radim u kik-boksu. Nismo imali svoju kuću, ali danas imamo. Imamo mnogo više stoke od koje živimo, a djeca nam idu u školu i mi živimo od toga. Smatram da je važno da se dvoje vole i da ne treba da se baš mladi žene i udaju”, rekao je Jasmin.

Jasminova supruga Elvira tada je imala 16 godina i, kako kaže, nije požalila što se udala tako mlada.

“Moj muž je dobar prema meni, imamo zajednički cilj. Poštuje me i voli, a i ja njega. To nam je pomoglo da se skućimo i da izvedemo svoje četvero djece na pravi put”, rekla je Elvira.

Dodala je da ima roditelja koji udaju kćerke “da ih ne bi obrukale ako bi se zabavljale sa momkom.”

“Mi imamo dvije kćerke i mi njima nećemo da krojimo sudbinu. Prvenstveno nam je važno da se one obrazuju i imaju završenu školu. A onda nek one nađu sebi muža”, smatra ovaj mladi bračni par.

Elvira ima 24 godine, domaćica je. Na njenu žalost nije išla u školu, iako kaže da bi baš voljela da je pismena da može raditi zadaću sa svojom djecom. Ali, zbog okolnosti u kojim su bili njeni roditelji, nije imala izbora pa je ostala nepismena.