Šta Romima poručuju stranke u vlasti pred predstojeće izbore?

1320
Foto: Ilustracija

Tokom prethodnih dvadesetak dana, pokušavali smo da dobijemo odgovore na pitanja koja smo postavili političkim partijama u BiH koja se direktno tiču Roma. Predizborna kampanja je period kada birači, barem oni neodlučni, pokušavaju da prepoznaju ljude kojima bi mogli povjeriti svoj glas, u nadi da će nakon izbora, raditi (barem djelimično) ono što su govorili tokom predizborne kampanje.

U posljednjih nekoliko sedmica, potvrdili smo nešto što se godinama znalo-vodeće stranke, odnosno vlast u Bosni i Hercegovini, jednostavno nema namjeru da radi (niti radi) na poboljšanju života Roma i Romkinja u Bosni i Hercegovini, sem ako to ne traži Međunarodna zajednica i ako ne postoji određeni spoljni pritisak.

Kako drugačije protumačiti činjenicu da SDA, SDP, SNSD, HDZ, SDS i mnoge druge partije, nisu htjele da odgovore na naša pitanja, za razliku od onih koje su bile vrlo raspoložene za saradnju i čije smo odgovore kroz prethodni serijal tekstova i objavili?

A pitali smo ih konkretne stvari, između ostalog: Šta su uradili i Šta će uraditi za poboljšanje života najbrojnije i najugroženije nacionalne manjine u BiH?

Dok su nas ove stranke jednostavno ignorisale, mnoge stranke iz RS-a su nam otvoreno rekle da „nemaju vremena za nas“, s obzirom na predizbornu kampanju koja je u toku?!

Nejasno je kako je moguće da stranka koja je dala, između ostalog, i predsjedevajućeg Vijeća ministara, ignoriše ovakva pitanja.

Pored ovih stranaka, nije nam odgovrila ni DF, Nezavisni blok, ali ni Građanski savez.

O razlozima zašto su neke partije odgovrile, a neke bile potpuno nezaintereosana za saradnju, nećemo pisati, iznosimo samo činjenice, a sami Romi i Romkinje neka donesu svoj sud!

Poruka je više nego jasna!

U nedelju su izbori, romski glas, kao i svaki drugi, vrijedi sigurno daleko više od 20 KM, ili paketa hrane za nekoliko dana.

(portal-udar.net)