STAMBENO ZBRINJAVANJE U PROKUPLJU: Porodica Amzić dobila krov nad glavom

Projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju realizovan je u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU

883
Porodica Amzić (Foto: Igor Kostić)

Najugroženije romske porodice koje su imale podignute stambene objekte u naselju Mala Guba u Prokuplju, useliće se u nove kuće koje su sagrađene u okviru projekta koji finansira Evropska unija.

Jedna od porodica koja će se u narednom periodu useliti u novu kuću je i sedmočlana porodica Amzić.

 “Ja se bavim fizičkim poslovima i u poplavama 2014. godine ostao sam bez kuće. Kroz projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju dobio sam kuću i zbrinuo sam svoju porodicu”, objašnjava dvadesetčetvoroodišnji Renato Amzić, otac petoro dece.

Od sredine 1999. godine, skoro tri stotine interno raseljenih Roma živi u privremenim podstandardnim ili neformalnim objektima u naselju Mala Guba na obodima Prokuplja. Ovaj grad je 2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije pokrenuo projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju.

 “Ovaj kompleksan, i za grad veoma značajan projekat, pomogao je da se izgradi stambeno naselje sa dvanaest stambenih objekata… Ali i da se u potpunosti očiste korita Toplice i njene male pritoke Stražavačke reke, kao i da se naprave kameni bedemi dužine nešto više od 400 metara. Oni će štititi od poplava napravljene kuće, kako samo naselje, tako i industrijsku zonu u Prokuplju u čijem se delu nalaze dve fabrike koje zapošljavaju preko 4,000 ljudi”, kaže gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Prokuplje je nastavilo da finansira aktivnosti koje su važne za romske porodice iz naselja Mala Guba. Shodno tome, lokalna samouprava će finanansijski pomoći da seproveri zdravstveno stanje svih stanovnika koji žive unutar ovog naselja, ali i njihov upis u matične knjige rođenih.

Projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju realizovan je u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Ovaj program je sa 9,5 miliona evra finansirala Evropska unija, a sa 1,5 miliona evra Republika Srbija.

(portal-udar.net)