STEAM laboratorija od danas i u osnovnoj školi “Grbavica I”

Steam labaratorija (koja spaja lekcije iz tehnologije, inžinjerestva, nauke i matematike) danas je otvorena u prostorijama OŠ “Grbavica I” i jedna je od 28 labaratorija otvorenih na području Kantona Sarajevo u organizaciji Save the Children i USAID-a

1374

Želim da istaknem značaj obrazovanja za Sjedinjene Američke Države i zbog toga SAD su odulučile da podrže BiH i pomognu da razvije ovakvu vrstu učenja, jer samo obrazovani umovi mogu kasnije da donesu dobrobitu i ostvare nova radna mjesta, rekla je direktorica misije USAID, Nancy Eslick, tokom današnjeg predstavljanja projekta “Tabla” i otvaranja jedne od “Steam” laboratorija u Kantonu Sarajevo.

Steam laboratorija (koja spaja lekcije iz tehnologije, inžinjerestva, nauke i matematike) danas je otvorena u prostorijama OŠ “Grbavica I” i jedna je od 28 labaratorija otvorenih na području Kantona Sarajevo u organizaciji Save the Children i USAID-a.

Koncept STEAM omogućava učenicima kritičko razmišljanje i razumijevanje svijeta oko sebe. Danas, kako ulazimo u treću deceniju 21. Stoljeća STEAM se primjenjuje u obrazovnim sistemima širom svijeta, pripremajući mlade generacije za poslove koji možda još ne postoje – poručila je Eslik.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, rekao je kako je u školskim klupama uvijek bilo đaka koji žele da budu inžinjeri, koji su skloniji predmetima poput tehničkog obrazovanja.

Moramo im dati najbolje uslove kako bi postal društvo znanja i pripremili se za rast onih industrija koje su nas nekada, ali nas i sada vode naprijed – poručio je Forto.

Ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Naida Hota-Muminović

Ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Naida Hota-Muminović, smatra da ovaj program predstavlja dobru startnu poziciju promjene paradigm podučavanja i učenja.

Ambijent odgaja i potiče, a iz dobrog ambijenta možemo postići mnogo. Dvadeset i osam škola u KS dobili su izuzetne labove i nadamo se da ćemo iz ovih laboratorija vidjeti izvrsne mlade stručnjake – poručila je Hota-Muminović.

Profesorica razredne nastave, Azra Mujičić, kazala je nešto više o značaju STEAM labaratorije u prasi, poručivši da je poenta stavljena na to da se na jedan kreativan i moderan način pristupi realizaciji nastave.

Akcenat je stavljen na to da učenici budu motivisani da uče. Ova primjena tehnologije i opreme olakšat će im da svoja saznanja dostignu na kreativan način – poručila je Mujičić.

Iman Salahović, učenica devetog razreda ove škole nije krila oduševljenje mogućnostima koje pruža laboratorija.

Iman Salahović

Ovo je zanimljiv način učenja, gdje sve što učimo u teoriji imamo mogućnost vidjeti u praksi, kao što je 3D printer, gdje možemo određene ideje programirati u programu, a onda i isprintati – poručila je Salahović.

Ajna Sokolović, učenica osmog razreda navodi kako su programiranje i robotika zanimanja budućnosti, a da je STEM učionica odlična podloga za složenije projekte, kojima će se, nada se u budućem školovanju susretati, zaključivši da joj je želja da završi elektrotehnički fakultet i ekonomiju.

(Portal Udar)