Stevo Pendarovski, predsjednik R. Sjeverna Makedonija, dobija savjetnika romske nacionalnosti

Nakon propisanog roka od pet dana koliko će poziv biti otvoren, uslijedit će izbor, a R. Sjeverna Makedonija će dobiti prvog savjetnika u Kabinetu predsjednika Steve Penderovskog iz romske zajednice

1357
Stevo Penderovski (Foto: pretsedatel.mk)

Republika Sjeverna Makedonija jedna je od rijetkih zemalja čiji će predsjednik dobiti savjetnika, ili savjetnicu romske nacionalnosti. Na zvaničnoj web stranici predsjednika Republike S. Makedonija, objavljen je poziv za vanjskog saradnika u Kabinetu predsednika Republike Severna Makedonija, Steve Pendarovskog.

„Kabinet predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, dosljedan naporima predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog da pruži jednake mogućnosti svim građanima za njihovo uključivanje u procese donošenja politika važnih za razvoj naše zemlje, objavljuje ovaj poziv za iskazivanje interesa za angažiranje vanjskog suradnika na pitanjima multikulturalizma, politika, strategija i programa za inkluziju Roma u Republici Sjevernoj Makedoniji“, stoji u pozivu.

Nakon propisanog roka od pet dana koliko će poziv biti otvoren, uslijedit će izbor, a R. Sjeverna Makedonija će dobiti prvog savjetnika u Kabinetu predsjednika Steve Penderovskog iz romske zajednice.

Ovo je rezultat dugotrajne kampanje Građanske inicijative ABAJA čiji je cilj bio artikulisanje i promovisanje interesa građana i građanki romske nacionalnosti u R. Sjeverna Makedonija, za koju je sjevernomakedonska državna politika imala sluha. Podjednako pružanje prilika, jedini je pravi put za uključivanje svih građana i građanki u procese donošenja odluka važnih za jednu zemlju.

Na ovaj način, zvanična politika ove bivše jugoslovenske republike, postavila je visoke standarde i ozbiljan zadatak pred gotovo sve države bivše Jugoslavije, ali i ostatak Evrope.

(portal-udar.net)