Stipendije koje grade budućnost Roma i Romkinja u BiH

Izvršna direktorica Fonda otvoreno društvo BiH, Dobrila Govedarica također je istakla važnost obrazovanja mladih Roma i njihovog uključivanja u rad romskih udruženja

2505
Jovo Divjak, Izvršni direktor Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ i Fond otvoreno društvo BiH su i ove godine zaključili ugovor za projekat „S obrazovanjem u budućnost-XIII“.  Projekatom su obezbjeđene stipendije za 100 učenika srednjih škola i 15 studenata romske nacionalne manjine u školskoj 2017/2018. godini.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ u radu sa ovom marginalizovanom grupom, dokazuje da su Romi ljudi, a ne statistika. U prethodnim godinama, pored stipendiranja, ovoj populaciji obezbjeđivali su i školski pribor, sportsku opremu i organizovali ljetovanja na Boračkom jezeru.

-Osjećamo puno zadovoljstvo što za vrijeme ljetovanja u praksi dokazujemo da socijalna integracija i inkluzija osnažuje mlade ljude. Tu nema omaložavanja, šikaniranja, diskriminacije, marginalizacije što pripisujemo humanim vrijednostima samog Udruženja, istakao je izvršni direktor Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“,  Jovan Divjak.

Izvršna direktorica Fonda otvoreno društvo BiH, Dobrila Govedarica također je istakla važnost obrazovanja mladih Roma i njihovog uključivanja u rad romskih udruženja.

-Niko ne može tako dobro zastupati romske interese kao obrazovani Romi i Romkinje, dodala je Dobrila Govedarica.

Stipendisti i stipendistice

Da je stipendija jedan od načina motivisanja mladih Roma i Romkinja da se školuju i ulažu u svoju budućnost, primjer je Adelisa Sejdić koja je već dvije godine stipendistica Udruženja. Adelisa je učenica je drugog razred Srednje tehničke škole u Kaknju. Za nju je stipendija veoma značajna u svakom smislu, te planira aplicirati i sljedeće godine.

-Stipendija mi mnogo znači. Taj novac koristim za kupovinu školskog pribora, knjiga i za druge školske potrebe, rekla je Adelisa.

Važno je naglasiti da su u odnosu na ukupan broj stipendista mlade Romkinje zastupljene sa 49 procenata, što uvjerljivo ukazuje na neopravdanost stereotipa o nezainteresiranosti Romkinja za školovanje.

Stoga novi Ugovor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i Fonda otvoreno društvo BiH, predstavlja konkretno i mjerljivo djelovanje kako bi mlade Romkinje i Romi stekli adekvatno obrazovanje, bili kokurentni na tržištu rada i aktivno djelovali u zajednici.

(portal-udar.net)