Stipendije za 89 mladih Roma i Romkinja iz Tuzle

1074
Foto: Euro Rom

U okviru projekta „Podrška Romima, učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“ koji finansira i tehnički podržava Romski obrazovni fond (REF) i sufinansira Grad Tuzla, a implementira Udruženje Roma “Euro Rom”Tuzla, za  učenike/ce koji redovno pohađaju srednju školu, odobreno je 89 stipendija za školsku 2019/20. godinu na  području Tuzlanskog kantona.

Fikret Vrtagić, pomoćnik Ministra za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona, rekao je na današnjoj svečanoj dodjeli stipendija izrazio je nadu da će svi učenici pokazati dobre rezultate, jer su u prethodnim godinama učenici dokazali da mogu imati jako dobre uspjehe u školi.

-Očekujemo da ne izostajete iz škole kako bi mogli sljedeće godina također aplicirati. Želim svim učenicima puno sreće i uspjeha – rekao je Vrtagić.

Pored srednjoškolskkih, odobrene su i dvije studenstske stipendije za studenstice koje pohađaju fakultet na pordručju Tuzlanskog kantona.

U okviru projekta “Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u visokom obrazovanju i prelazak na tržište rada”, koji se realizuje u okviru regionalnog projekta „Povećane mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlad Romkinje i Rome na području Zapadnog Balkana i Turske“ koji finansiraju i tehnički podržavaju Evropska unija,Romski obrazovni fond (REF), a implementira Udruženje Roma “Euro Rom”, za studente/ice koji su redovno upisani na akreditovane univerzitete/fakultete na području Tuzlanskog kantona u akademskoj 2019/20 godini.

Projekat se implementira od 01.10.2018. godine, a planirane su aktivnosti do 30.06.2021. godine.  Evropska Unija (EU) i Romski obrazovni fond  (REF) finansiraju projektne aktivnosti sa sredstvima u  iznosu od 34.032,00 KM, za period od tri godine.

(portal-udar.net)