Stipendije za devet učenika sa područja Zeničko-dobojskog kantona

1478

U okviru projekata „Inkluzija Roma kroz obrazovanje i socio ekonomsku podršku“ obezbijeđeno je 9 stipendija za srednjoškolce sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat finansira Caritas/Švicarska, a realizuje ga Asocijacija za razvoj LEDA. Ovim projektom obuhvaćeni su srednjoškolci iz Zenice, Kaknja i Zavidovića.

Uslovi za dobijanje stipendije su bili da su učenici državljani BiH, da redovno pohađaju nastavu, ne obnavljaju godinu i ne primaju stipendiju po drugom osnovu.

Ciljevi ovog projekta su smanjenje obrazovnog jaza između romske i ostale djece, promoviranje i poboljšanje uključivanja Roma u srednješkolsko obrazovanje.

 „Kao medijator smatram da ova stipendija ima značajnu ulogu u školovanju učenika. S obzirom da znamo kako živi većina romskih porodica i da su većinom nezaposleni, smatram da će se stipendiranjem ovih učenika uveliko olakšati njihovo školovanje, te da se roditelji neće morati brinuti za njihov džeparac. Jedini uslov za ponovno ostvarivanje stipendije je da učenici ostvare što bolji uspjeh a to je zapravo i cilj ovog projekta”, rekla je Arnesa Delić, medijatorica Asocijacije za razvoj LEDA.

Mjesečna stipendija u iznosu od 80 KM dodjeljuje se tokom cijele školske godine a sve u cilju spriječavanja napuštanja školovanja.

(portal-udar.net)