STOLAC: Tri romske porodice dobile na korištenje stambene objekte

Općina Stolac je u svrhu rješavanja problema stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Stolac pokrenula aktivnosti na pronalaženju finansijskih sredstava i lokacije za izgradnju stambenih jedinica za romske porodice koje žive na području općine Stolac još 2016 godine

907

Danas su u salonu općine Stolac potpisani Ugovori o korištenju stambenih objekata u projektu “Stambeno zbrinjavanje Roma u općini Stolac”.

Načelnik općine Stjepan Bošković potpisao je  Ugovore o korištenju tri stambena objekta korisne stambene površine 80,80 m², 66,45 m², i  57,00 m² sa tri romske porodice nastanjene u općini Stolac.

Nove kuće za stanovanje tako su dobili porodice Martina i Zorice Sulejmanović, te porodice Mirasada i Safeta Ibrahimovića.

Općina Stolac je u svrhu rješavanja problema stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Stolac pokrenula aktivnosti na pronalaženju finansijskih sredstava i lokacije za izgradnju stambenih jedinica za romske porodice koje žive na području općine Stolac još 2016 godine.

U sklopu prve faze projekta u izgradnji su tri stambene zgrade/kuće, jedna dvosobna, druga trosobna i treća četverosobna.

Kuće su na vodovod povezane bunarima, a na kanalizacijski system septičkim jamama.

Objekti su priključeni na električnu mrežu. Lokacija stambenih jedinica je na dijelu k.č. 985/1, K.O. Ošanjići.

Načelnik Bošković izrazio je zadovoljstvo završenim projektom ostvarenim u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice  i Udruženjem “Kali Sara-romski informativni centar”. Istaknuo je kako je općina Stolac osigurala zemljište, izdala sve potrebne dozvole i infrastrukturne priključke.

Dervo Sejdić predsjednik Udruženja “Kali Sara-romski informativni centar” izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku prisustvovati ovom činu potpisivanja ugovora u općini Stolac.

“Zahvaljujem se prije svega načelniku gospodinu Boškoviću i njegovoj administraciji, koji su ovaj projekta doveli do kraja. Posebna mi je čast pozdraviti Rome općine Stolac i poželjeti  im sreću i zdravlje u njihovim novim kućama baš uoči romskog praznika Đurđevdana”.

Naravno uskoro ide i druga faza ovog projekta gdje će se graditi također tri stambene jedinice za Rome, kazali su iz Općine.

(Portal Udar/Fena)