Stradanje Roma je dokaz da u Evropi fašizam i dalje živi

Jačanje desničarskih i nacionalističkih političkih snaga svakako razlog za zabrinutost, posebno kada te političke snage u svojim kampanjama pozivaju na etničko čišćenje i nasilje prema Romima

1721
Foto: Ilustracija

U godini kada bugarski fašista u svojim govorima navodi na mržnju prema Romima vodi Nacionalno vijeće za integraciju manjina i godini gdje Matteo Salvini pokreće inicijative za  etničko čišćenje i izražava žaljenje što ne može protjerati Rome iz Italije, loše vijesti ne bi nas trebali iznenaditi, zar ne?

Anticiganizam koji možemo prepoznati u različitim oblicima, od diskriminacije do zločina iz mržnje, dovodi do začaranog  ciklusa isključenja Roma. Ostavlja ih kao društvene izopćenike i tretira na stereotipni način koji je nepodnošljiv.  U modernom dobu, problemi Roma i dalje nisu riješeni. Ostaje samo nada da će možda buduće generacije imati lagodniji život od Roma u prošlosti, pa čak i sadašnjosti.

Ova nada i sav rad uložen od strane aktivista za romska prava širom svijeta, danas se čine kao pusti san, s obzirom da na vlast dolaze nacionalističke, ekstremno desničarske partije koje svoje govore, kao i čitave kampanje zasnivaju na fašističkim uvjerenjima.

Protjeravanje, etničko čišćenje, tolerancija mržnje pa čak i ohrabrivanje mržnje prema marginalizovanim grupama.

Ono što je zabrinjavajuće nisu individualci koji razmišljaju na ovaj način, njih je uvjek bilo  i uvjek će ih biti. Problem leži u građanima koji im pružaju sve veću podršku i ove toksične individualce dovode na vlast.

Balkan Insight je u jednom tekstu pisao o bugarskom zamjeniku premijera, Valeriju Simonovu, koji je zadužen za bugarsku ekonomsku i socijalnu politiku, kako smatra da je „u samom biću Roma da kradu, budu nasilni i prave probleme za većinsko bijelo stanovništvo, dodavši kako romkinje imaju instinkte  kuja lutalica.

Za ove izjave, Simonov je odlukom suda bio osuđen za govor mržnje.

Kako čitate ovaj tekts, pretpostavljam da u njegovom nastavku očekujete nastavak o odlasku sa vlasti ovog izuzetno toksičnog nacionaliste. Bićete iznenađeni (ili možda ne!) kako je Simonov unatoč presudi, ostao u politici i danas obavlja funkciju predsjedavajućeg Nacionalnog  vijeća za integraciju manjina Bugarske.

Nacionalista iz Italije

Matteo Salvini, još kao radio voditelj hvalio je aspekt Mussolinijeve vladavine, pozivao na uništavanje romskih logora, a inspiraciju je vukao iz aparthejda koji je bio zastupljen u Južnoj Africi. Salvini je čak i predlagao da se sjedišta i vagoni u javnom prijevozu u Milanu, razdvoje za lokalno stanovništvo i Rome i migrante.

U međuvremenu Salvini se dokopao vlasti.  Trenutno obavlja fuknciju Ministra ununtrašnjih poslova Italije.  Njegovi planovi, na čemu je zasnivao svoju kampanju, uključuju i etničko čišćenje putem popisa koji bi izvršio nad Romima u Italiji „koji će mu omogućiti da utvrdi njihovo porijeklo, a svi oni koji nisu rođeni u italiji će biti deportovani“.

Samo sedmicu dana nakon njegovog dolaska na vlast, nekolicina romskih naselja je bila demolirana od lokalne vlasti, a način na koji je ovaj čin opravdan jeste „činjenica“ da su prethodno pomenuta naselja illegalno izgrađena.

Berlusconi kao začetnik

Međutim, Evropski centar za prava Roma, u jednom od svojih izvještaja, podsjetio je da je ovakav odnos, prije svega prema Romima, započeo mnogo ranije.

U periodu od 2008. do 2012. bivši premijer italijanske vlade Silvio Berlusconi, pokrenuo je inicijativu pod nazivom „Nomad Emergency“ , inicijativa koja je omogućila da vlast u Italiji u većoj mjeri doprinese degradaciji, segregaciji, narušavanju ljudskih prava Roma, progonima i razdvajanjima romskih obitelji.

U kratkom periodu dok je trajala, „Nomad Emergency“ načinila je nepopravljivu štetu koja i danas ne dopušta socijalno uključenje Roma u Italiji.

Briselska tišina

Salvini kao i Simeonov, računali su na otpor iz Brisela, što se na opšte iznenađenje nije desilo još uvijek. Izuzetno je poražavajuće  da Europska unija zvanično još uvijek nije osudila ove poduhvate u Bugarskoj i Italiji, unatoč činjenici da se Romi suočavaju s ekstremnim uznemiravanjem koji predstavljaju rušenje osnovnih ljudskih prava.

Smrdi  kao fašizam

Jačanje desničarskih i nacionalističkih političkih snaga svakako razlog za zabrinutost, posebno kada te političke snage u svojim kampanjama pozivaju na etničko čišćenje i nasilje prema Romima.

Bez sumnje, ostaje činjenica da pobjede ovih partija, ekstremnih desničara koji veličaju nacističke i fašističke ideologije, stvara posebnu zabrinutost za Rome.  Kao što sam već napisao ranije, za civilizaciju u 21. vijeku, nakon svih ratova i progona koje je fašizam donio Evropi pre nekoliko decenija, jedini putu koji vodi ka ozdravljenju, jeste učiti iz historije i ne praviti iste greške.

Isto tako, kao upozorenje da tonemo u sunovrat, jeste i svako oživljavanje fašističkih ideologija, zanemarivanje vladavine zakona, rasističke tendencije i ekstremni nacionalizam. Sve ovo što se dešava u ovih, skoro par decenija 21. vijeka, možda treba da nas podsjeti na isti period u prethodnom vijeku i da nas upozori kako još uvijek nismo dostigli potreban nivo humanosti.

(portal-udar.net)