Studenti romske nacionalnosti iz BiH, do 15. maja mogu aplicirati za stipendiju REF-a

1239

Studenti i studentice romske nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine, do 15. maja mogu aplicirati za stipendiju koju dodjeljuje Fond za obrazovanje Roma (Roma Education Fund – REF).

Za studente romske populacije iz Bosne i Hercegovine, kao i studente iz Albanije, Bugarske, Mađarske, Češke, Kosova i Hrvatske, rok za apliciranje je 15. maj, dok je za studente iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovačke i Turske, krajnji rok 17. maj. U svim ovim zemljama, studentske stipendije će se dodjeljivati kroz poziv Roma Memorial University Scholarships.

Koordinatorica REF-a za BiH, Aida Mihajlović, istakla je da će nakon zatvaranja konkursa 15. maja, rezultati biti sumirani na jesen ove godine.

– Aplikanti koji su prošli prvu fazu konkursa, trebaće da podnesu dodatne dokumente kojima dokazuju svoj status kao što je potvrda o upisu na fakultet tj. dokumente u skladu sa detaljnim instrukcijama koji se nalaze u konkursnom obrascu. To je druga faza u procesu apliciranja, tzv. verifikacija upisa. Nakon toga će biti objavljeni rezultati konkursa – rekla je Mihajlović.

Da biste aplicirali za stipendiju REF-a, morate se otvoreno izjašnjavati kao Romi, biti državljani odabranih zemalja, pohađati osnovne, master/magistarske ili doktorske studije za zanimanja: pravo, novinarstvo, politologija, sociologija, pedagogija, istorija, psihologija, filozofija, ekonomija, bankarstvo i poslovna administracija, međunarodni odnosi, komunikacije i odnosi sa javnošću, medicina, inženjerstvo, ekologija, biologija, matematika i umjetnost.

Više informacija o pozivu i programu Roma Memorial University Scholarships, možete pronaći na web stranici REF-a u rubrici Scholarships.