Studija UN-a: Žene u BiH nedovoljno zastupljene u politici

Projekt „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“ je fokusiran na osnaživanje liderstva i uključivanje žena u politički i javni život, jačanje pozicije žena u procesu donošenja odluka, kao i na osiguravanje jednakih šansi u odnosu na njihove kolege

1851
Foto: Udar

Nalaz Polazne studije o barijerama političkom učešću žena u Bosni i Hercegovini predstavljen je danas u UN zgradi u Sarajevu. Studija je izrađena u okviru projekta „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“,kojeg finansira Švedska, a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i UN Women BiH, u partnerstvu sa Centralnom izbornom komisijom BiH, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Gender centrom Vlade FBiH, Gender centrom Vlade RS-a i Parlamentarnom skupštinom BiH.

Projekt „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“ je fokusiran na osnaživanje liderstva i uključivanje žena u politički i javni život, jačanje pozicije žena u procesu donošenja odluka, kao i na osiguravanje jednakih šansi u odnosu na njihove kolege.

Koautorica studije Lejla Ramić-Mesihović pojasnila je kako je studija analizirala nekoliko stvari: međunarodne najbolje prakse, prostor koji postoji u postojećoj legislativi BiH koja se tiče i koja je relevantna za rodnu ravnopravnost, kao i strateški ključne dokumente političkih partija koje su parlamentarne i koje imaju više od 2 člana u parlamentarnoj skupštini BiH, ali i medijsko prisustvo žena u periodu avgust – oktobar 2018 g. s naglaskom na kandidatkinje. Ta analiza je obuhvatila preko 6000 analiziranih jedinica iz preko 12 različitih medija.

-Imamo propisanu kvotu od 40 posto, ta kvota je, i ova analiza je potvrdila, jedna korisna međunarodno priznata praksa i istovremeno je kvota koju ni blizu ne zadovoljavamo, mi zadovoljavamo oko 50 posto te kvote trenutno ako se uzme prosječna zastupljenost žena na funkcijama u procesu odlučivanja u zakonodavnoj vlasti. To je jedan ogroman prostor za poboljšanje. Mi ono što smo zakonski zacrtali nismo ispunili ni približno – kazala je Ramić-Mesihović.

Lejla Ramić-Mesihović

Dodala je kako je Švedska vlada ustanovila da ovaj projekat treba da finansira u BiH.

-Prva feministička vlada u svijetu je upravo vlada Švedske i ova saradnja UNDP-a i UN agencije UN Women na ovom projektu je dio implementacije švedske feminističke politike i promocije rodne ravnopravnosti širom svijeta – rekla je Ramić-Mesihović.

Ono što je naš problem ovdje, kako kaže, je postepeno zaboravljanje činjenice da mi nismo nikakvo političko predpotopno društvo.

-Imamo 5-6 generacija žena koje rade i glasaju, i mi umjesto da nadgrađujemo na dosadašnja dostignuća, mi kao da imamo tendenciju da idemo korak nazad – dodala je.

Predstavnik organizacije UN Women David Saunders ističe da su žene na globalnom nivou nedovoljno zastupljene kao glasači i kao lideri. To je po njegovom mišljenju izazov ne samo za BiH nego i širom svijeta.

Otud i ključna važnost ove studije koja je rađena u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova u BiH, entitetskim gender centrima, Centralnom izbornom komisijom, i relevantnim odborima Parlamentarne skupstine BiH. Njen značaj se ogleda prije svega u identifikaciji prepreka za unapređenje situacije u ovoj oblasti a potom i određenih rješenja kako da se ove prepreke prevaziđu – ističe Saunders.

Dodao je da se prepreke mogu ogledati u određenim diskriminatornim propisima, određenim praksama institucija, a u svjetlu predstojećih lokalnih izbora vrlo je važno da osiguramo konzistentne prakse koje će unaprijediti situaciju.

Da bi BiH napravila iskorake potrebno je svi njeni građani u cjelosti budu uključeni, dakle i žene i muškarci, i dječaci i djevojčice, i to kroz njihov aktivan socijalni, ekonomski i politički angažman – zaključio je Saunders.

David Saunders

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist naglasila je da Švedska sa zadovoljstvom podržava ovaj projekt „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“. Svakom uspješnom društvu potrebna je raznolikost, a ta raznolikost treba se ogledati, između ostalog, i u političkom životu.

Žene u ovoj zemlji čine 50 posto populacije pa nema razloga da ne čine 50 posto aktera u političkom životu – smatra ona i napominje da je Vlade Švedska prije pet godina pokrenula feminističku vanjsku politiku s ciljem osiguranja istinske promjene u životima ljudi, i osiguranja odgovarajuće zastupljenost, i resursa ali i prava koja bi žene uživale u svim društvenim sferama.

Promjena se treba temeljiti na činjenicama, zato smo sa zadovoljstvom podržali izradu ove studije koja će nam upravo te činjenice i osigurati – zaključila je ambasadorica Švedske.

(portal-udar.net)