Sudskom odlukom potvrđena diskriminacija Roma na bazenu u Makedoniji

1073

Osnovni sud u Bitolju, zaključio je da se bazen „Dovledžik“ u ovom gradu, smatra krivim za diskriminaciju čovjeka romske nacionalnosti, jer mu je na ljeto 2017. godine zabranio ulazak u kompleks bazena zbog njegove nacionalne pripadnosti, prenosi European Roma Rights Centre.

Sud je naložio da bazen prestane sa praksom zabranjivanja ulaska Romima na bazene, kao i da isplati 60.000 makedonskih denara Fikri Jasharovom, 37-godišnjem Romu koji ih je tužio, uz potporu Evropskog centra za prava Roma (ERRC).

Nakon što Fikri i ostali Romi nisu mogli ući na bazen, iz Evropskog centra za prava Roma su odlučili potvrditi diskriminatornu praksu na ovom bazenu, na način da je na bazen u jednom trenutku pokušalo ući šest Roma i četvero ne-Roma. I u tom slučaju samo Romima nije bio dopušten ulazak, dok su ostali ušli bez ikakvih problema.

Evropski centar za prava Roma vodi zaseban slučaj pred Sudom u Bitolju, tvrdeći da testiranje dokazuje da bazen diskriminiše cijelu romsku zajednicu u ovom gradu. Slučaj trenutno čeka presudu, navodi se na sajtu ovog centra.

(portal-udar.net)