Suvadi Panđić niko ne želi iznajmiti stan, jer je Romkinja sa sedmoro djece

2139
Foto: portal-udar.net

Redakciji portala “Udar” sa molbom za pomoć, obratila se samohrana majka Suvada Panđić, koja živi sa sedemro djece u blizini Aerodromskog naselja u Sarajevu.

Panđići žive u uništenoj kući, gdje nema vode i struje. Krov prokišnjava i stvara vlagu. Porodica se nalazi u jako lošem imovinskom stanju. Niko od ukućana ne radi, te imaju minimalna socijalna primanja od 120 KM.

Suvada je već godinama bolesna. Gotovo su sva djeca imala bronhitis zbog jake vlage u kući, a s obzirom na to da se radi o samohranoj majci koja nije u stanju od bolesti da radi, ona moli za pomoć.

“Neuslovno je, a ja nisam u mogućnosti da nešto sama uradim. Pomoć bi svakako dobrodošla”, rekla je Suvada za naš portal.

Iako se radi o jako siromašnoj porodici, Suvada školuje petoro djece, četvero ide u osnovnu školu, a jedno ide u prvi razred srednje škole.

Iz Centara za socijalni rad kažu da su upoznati sa situacijom ove samohrane majke koja ih redovno posjećuje. Centar je porodici omogućio obroke iz Javne kuhinje, te joj svakodnevno pomažu upoznavajući je s njenim pravima.

Budući da je kuća u kojoj žive jako neuslovna, Centar je izdvojio mjesečna sredstva za iznajmljivanje kuće, ili stana za ovu porodicu, ali ovoj samohranoj majci niko ne želi dati stan na korištenje zato što je Romkinja.

„Lično smo izašli na teren i obilazili neke poznanike koji se bave izdavanjem stanova, ali niko nije želio da joj izađe u susret ma koliko god platila, jer je Romkinja i ima sedmere djece. Prema našim saznanjima, Suvada se i dalje bori da nađe stan za koji će joj Centar za Socijalni rad obezbijediti podstanarstvo, ali joj je teško da nađe stan“, rekao je Januzi Gazmend, referent za saradnju sa nacionalnim manjinama u Centru za socijalni rad, Novi grad.

Članovi „Mobilnog tima“ za prevenciju prosjačenja, ispred Centra za socijalni rad ističu da u svojim evidencijama do sada nemaju Suvadu, kao ni njenu djecu, niti su zatičani u prosjačenju.

Suvada i njena djeca se pored siromaštva i bolesti bore i protiv diskriminacije i predrasuda, što je najveća bolest današnjeg bosanskohercegovačkog društva, moglo bi se reći neizliječiva.

 (portal-udar.net)