Suzana Buljubašić: Mladi nisu dovoljno zastupljeni u politici

2593
Suzana Buljubašić

 

U našem trećem tekstu o mladim liderima i liderkama, upoznajte Suzanu Buljubašić iz Zenice. Ona je liderka, asistentica u nastavi, majka i jako je uspješna na svim poljima. Kaže da je posebno ponosna što odgaja djecu koja su odlični učenici i dobri sportisti. U kratkom razgovoru sa Suzanom, uspjeli smo da saznamo puno stvari…

Suzana Buljubašić
, ima 34 godine i za sebe kaže da je ponosna Romkinja. Pripada mlađoj generaciji liderica i gotovo je pola života u nevladinom sektoru. Ima dvojicu sinova koji su odlični učenici i dobri sportisti.

Prvo radno iskustvo, kaže Suzana, stekla je u Udruženju „Romano Cento“  iz Zenice, gdje je radila na projektima, učestvovala na raznim edukacijama i seminarima, koji su joj pomogli da stekne nova znanja.

„Svaki početak je težak, međutim u životu je jako bitno biti uporan i truditi se doći do uspjeha. Već pet godina radim u Asocijaciji za razvoj “Leda” iz  Zenice na projektu „Uključivanje i obrazovanje Roma u Bosni i Hercegovini 2013-2015“ i od marta 2017. godine na projektu  “Inkluzija Roma u obrazovanju i pružanje socio-ekonomske podrške 2017-2019.”, objasnila je Suzana.

Ona je takođe medijatorica u Osnovnoj školi “Hasan Kikić” Banlozi u Zenici, gdje radi sa romskom djecom od prvog do devetog razreda. Pomože im da pohađaju i predškolsko obrazovanje, kako bi se redovno upisali u prvi  razred osnovne škole.

Njena posebna obaveza je da vodi evidenciju redovnog dolaska djece u djece u školu, prati njihov rad i pomaže nastavnicima u razredu. Također, kada dijete završi deveti  razred, Suzana u  saradnji sa roditeljima, pomaže pri upisu u srednju školu.

„Pomažem Romima i Romkinjama pri upisu djece u matičnu knjigu rođenih i oko vađenja određenih dokumenata. Sarađujem sa JU Centar za socijalni rad Zenica, Matičnim uredom u Zenici i nekim Gradskim službama“, kazala je Suzana.

Osim što radi sa Romima, Suzana se bavi i humanitarnim radom. Majka je dvoje djece koji pohađaju osnovnu školu. Obzirom da vrlo dobro zna koliki je značaj obrazovanja, svoju djecu savjetuje i uči prije svega da budu dobri ljudi, a zatim i dobri đaci.

„Odlični su učenici, bave se sportom i drugim aktivnostima.  Moj sin je sedmi razred,  najdraži predmet mu je matematika, trenira karate već  tri godine i nosi plavi  pojas. Do sada je imao zapažene rezultate, ima osvojena prva, druga i treća mjesta kako u borbama, tako i katama. Kćerka je peti razred, odlična je učenica, jako komunikativna, trenira odbojku i igra u folkloru“, ponosno nam je rekla Suzuna.

Što se tiče aktuelnih lidera u rmskoj zajednici, Suzana vjeruje da svoj posao rade korektno i pošteno, ali koliko god da se bore za Rome, tu je  država koja nema dovoljno sluha ni razumjevanja.

Na kraju razgovora, Suzana je poručila kako mladi Romi i Romkinje nisu nedovoljno zastupljeni/e u politici, a prije svega u politici, jer smatra da bi tako mogli mnogo više doprinjeli inkluziji i emancipaciji  romske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(portal-udar.net)