Sve veći broj romske djece koja pohađaju nastavu u Tuzlanskom kantonu

Kako je rečeno, u tuzlanskom je najveći broj djece Roma koja se obrazuju - njih oko 600 u osnovnom, 100 u srednjem, a 5 ih je na fakultetu

822
Mehmed Mujić, Foto: Lična arhiva

Posljednjih godina sve je veći broj romske djece koja se školuju i manje izostaju sa nastave.

Zahvaljujući projektima vladinih i nevladinih organizacija kod ove populacije značajno je promjenjena svijest o važnosti obrazovanja. No, još puno treba uraditi da bi se broj ove djece u školama značajnije povećao.

Jedna od aktivnosti je i „Istraživanje potrebe primjene skraćenog nastavnog plana i programa namjenjenog djeci i mladima u TK i Brčko Distriktu“. O tome je razgovarano na Okruglom stolu u Tuzli koji je organizovalo Udruženje građana „Evropski put Roma“.

Kako je rečeno, u tuzlanskom je najveći broj djece Roma koja se obrazuju – njih oko 600 u osnovnom, 100 u srednjem, a 5 ih je na fakultetu.

Veliki broj Roma ne izjašnjava se kao pripadnik ovog naroda, te podaci zato nisu kompletni, navodi Mehmed Mujić, predsjednik Udruženja građana Evropski put Roma Tuzla.

Ovo je udruženje je sa okruglog stola u Tuzli uputilo poziv svim institucijama vlasti na lokalnom, entitetskom i državnom nivou da izdvoje veća sredstva za implementaciju

akcionih planova za rješavanje problema tokom njihovog obrazovanja.

-Kad je u pitanju obrazovanje moramo biti svi uključeni, od lokalnih, kantonalnih institucija, i naravno da ćemo isti prijedlog uputiti i Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH, gdje će biti rasprava po pitanju zacrtanih ciljeva akcionog plana o obrazovnim potrebama – kazao je Mujić.

Prema njegovim riječima, svake godine dolazi do povećanja broja romskih učenika.

Vidimo da u nekim odjeljenjima ima po 13, 14 djece Roma, što znači da se svijest probudila kod roditelja Roma, i kroz ove programe moramo nekako vidjeti da se pomogne roditeljima Romima – naglasio je on.

Jedan od prijedloga romskih udruženja je da lokalne zajednice iz budžeta za 2020. godinu izdvoje veća finansijska sredstva za udžbenike, školsku opremu i užinu, te tako olakšaju roditeljima školovanje romske djece.

Kako je rečeno na okruglom stolu, ove godine je 40 mališana Roma upisano u osnovne škole u tuzlanskom kantonu, a povećan je i upis u srednje škole i fakultete.

Kroz projekat Istraživanje potrebe primjene skraćenog nastavnog plana i programa djece i mladih iz reda romske populacije u tuzlanskom kantonu I Brčko distriktu, romska udruženja će u narednom periodu istražiti činjenični nivo pismenosti i potrebu za skraćenom nastavom kod ove djece.

(portal-udar.net)