Svjetlo u romskoj zajednici Sofa kod Viteza

Romsko naselje Sofa kod Viteza je riješilo problem rasviete. Zahvaljujući Općini Vitez i njenom načelniku, Sofa je osvijetljena, te je uspješno realizovan još jedan projekat Udruženja Roma “Jačanje – Zuralipe” zajedno u partnerstvu sa Udruženjem žena romkinja Centar za majke “Izvor života” iz Viteza.

2338

Romsko naselje Sofa kod Viteza ovih dana obasjalo je svjetlo nakon dugo vremena. Romi, koji žive u tom mjestu od davnina, bili su bez rasvjete na svojim ulicama.

Zahvaljujući općini Vitez i načelniku Tomislavu Bošnjak – Matić, Sofa je osvijetljena, te je uspješno realizovan još jedan projekat Udruženja Roma “Jačanje – Zuralipe” zajedno u partnerstvu sa Udruženjem žena romkinja Centar za majke “Izvor života” iz Viteza.

“Otkako Romi žive u naselju Sofa, nikad do sada nisu imali rasvjetu. Zahvaljujući gospodinu načelniku, koji je svojim zalaganjem i doprinosom omogućio da mještani naselja Sofa vide svjetlo u svom naselju, ovo je urađeno, na čemu se iskreno zahvaljujemo”,  izjavio je Sabahudin Tahirović, predsjednik udruženja Roma ‘’Jačanje – Zuralipe’’.

Osim toga, ovo naselje uskoro dobiva i vlastiti stadion koji će veliki broj mališana skloniti sa ulice u sklopu projekta ‘’Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju’’ kojeg sprovodi Care International i Delegacija Evropske unije u BiH.

U sklopu inicijativa i akcija mladih Roma iz nekoliko gradova u BiH, uključujući i Vitez gdje su mladi Romi i Romkinje odlučili dizajnirati i implementirati nekoliko akcija, jedna je i uređivanje, odnosno kupovina dijela parcele na kojoj će biti izgrađen stadion za mališane u naselju Sofa kod Viteza.

‘’Naša omladina već neko vrijeme radi na inicijativama, kojima konkretno doprinose poboljšanju života u zajednici te rješavanju društvenih problema. Za početak je u planu da uredimo i ogradimo stadion na kojem bi naši mališani provodili svoje slobodno vrijeme, te kako bi poboljšali svoj društveni život’’ izjavio je Tahirović,

Parcelu za stadion će obezbjediti općina Vitez, koja u posljednjih nekoliko godina intenzivno radi na rješavanju problema Roma i poboljšanju kvalitete njihovog života.