Svjetska banka: Inkluzija Roma na Zapadnom Balkanu zahtijeva fokusiranu intervenciju

Izvještaj ispituje uključivanje Roma na Zapadnom Balkanu u pet prioritetnih područja: obrazovanje, tržište rada, zdravstvo, stanovanje i dokumentacija

1367
Foto: Emerging Europe

Kako bi se uklonile brojne prepreke sa kojima se Romi suočavaju, potreban je intenzivniji pristup kroz pružanje osnovnih usluga, socijalnih naknada i fokusiranije djelovanje u svim sferama, navodi se u novom izvještaju Svjetske banke, Prekid ciklusa isključenosti Roma na Zapadnom Balkanu. Izvještaj ispituje uključivanje Roma na Zapadnom Balkanu u pet prioritetnih područja: obrazovanje, tržište rada, zdravstvo, stanovanje i dokumentacija.

Izvještaj koristi podatke Regionalnog istraživanja Roma (RSS) za 2011. i 2017. godinu, koje je najopsežnije istraživanje o životnim uslovima i ishodima ljudskog razvoja među marginalizovanim romskim domaćinstvima i njihovim neromskim komšijama, te smatra da nije bilo značajnijeg poboljšanja u bilo kojem od prioritetnih područja.

“Razlike između Roma i njihovih komšija koji nisu Romi su i dalje velike, naročito u obrazovanju i pokazateljima koji se odnose na tržište rada. To je zabrinjavajuće, jer su romski i neromski stanovnici udaljeni jedni od drugih u prosjeku oko 300 metara, a razlika u životnim uslovima je drastična”, rekla je Monica Rabayo, koautorica izvještaja.

U izvještaju se navodi da je uključivanje Roma pametna ekonomija. U regiji koja se bori sa demografskim starenjem, koristi od uključivanja Roma nisu zanemarive i uključuju povećanje produktivnosti povezane sa višim stopama zaposlenosti i zaradom, uključujući fiskalne pogodnosti kao što su veći porezni prihodi i niža izdvajanja za socijalnu pomoć, piše Emerging Europe.

Izvješzaj je finansiran iz Glavne uprave Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i izrađen je korištenjem podataka iz Regionalnog istraživanja Roma (RSS), koji su sproveli UNDP i Svjetska banka.

(portal-udar.net/emerging-europe.com.)