Svjetska banka ponovo ukazuje na loš položaj Roma u BiH

Inače, riječ o je dokumentu u kojem je “skenirana” kompletna situacija u BiH i date preporuke za postupanje u raznim oblastima

825
Svjetska banka

Osnovne usluge i ekonomske prilike za Rome u Bosni i Hercegovini su ograničene. Romi čine približno 1,7 posto stanovništva.

Ovo se navodi u opsežnom dokumentu Svjetske banke “Ažurirana sistematska dijagnostika zemlje”.

Izazovi za ovu grupu počinju još u najranijem životnom dobu: u 2017. je neto stopa upisa u predškolsko obrazovanje iznosila 3 procenta, najniže u regiji. Romi imaju ograničene izglede za zapošljavanje: samo 11 procenata Roma je zaposleno, što je najmanje u regiji – stoji u dokumentu.

Dalje se navodi da se “ovoj grupi ne zadovoljavaju ni zdravstvene potrebe, u velikoj mjeri zato što nemaju zdravstveno osiguranje”.

Postoje značajni nedostaci i u pristupu električnoj energiji, vodosnabdijevanju, kanalizaciji i odvozu otpada – objasnili su autori izvještaja.

Inače, riječ o je dokumentu u kojem je “skenirana” kompletna situacija u BiH i date preporuke za postupanje u raznim oblastima.

Ovaj dokument je najviše pažnje javnosti privukao prethodnih dana jer se u njemu iznosi teza da će Bosni i Hercegovini trebati više od 100 godina do dostigne standard Evropske unije.

(portal-udar.net)