Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Radionica za Romkinje o virusu i prevenciji

601

U sklopu 16 dana aktivizma, danas je, na Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, organizovana završna radionica za žene i djevojke Romkinje na kojoj je održana prezentacija o HIV/AIDS-u, te su kroz interaktivan rad pružene informacije o samom virusu i prevenciji. Radionicu je održala ginekologinja iz Ustanove Kuća zdravlja Bijeljina, Stojanka Nikolić.

Za romsku zajednicu to je veoma značajno, jer Romi i Romkinje rijetko, odnosno skoro nikada, ne koriste zaštitu od spolno prenosivih infekcija, neplanirane trudnoće, a samim tim i od HIV/AIDS-a, te su u riziku od dobijanja infekcije.

Kroz ovu radionicu prisutni su se mogli informisati o tome na koji način se mogu zaštiti, koji su rizici, posljedice dobijanja HIV/AIDS-a i zašto je važno da se zaštite.

Mrkaljević: Žene zainteresovane za temu

„Žene su bile jako stidne i povučene, ali se vidjelo da su zainteresovane za ovu temu“, izjavila je koordinatorka na projektu, Violeta Mrkaljević.

U septembru, oktobru i novembru 2021. godine, Udruženje za razvoj i edukaciju mladih „Siguran korak“ implementiralo je projekat „Prevencija je pola zdravlja“, koji je finansiran od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Održano je ukupno 12 radionica sa 30 žena i djevojaka Romkinja starosti od 18 do 50 godina, koje je održala specijalista ginekologije i akušerstva, Stojanka Nikolić. Teme radionica bile su prevencija spolno-prenosivih infekcija, trudnoća i ishrana u trudnoći, pritisak i šećer u trudnoći, postporođajna depresija, ginekološki pregledi djevojaka, važnost prevencije karcinoma grlića materice i karcinoma dojke, papa test.

Žene su takođe postavljale pitanja, tražile savjete od ginekologa, a ponuđen im je i besplatan pregled, koji je većina prihvatila.

Kada je riječ o radionicama sa djecom, radionice je održala specijalista pedijatrije, Snežana Simić-Perić. Održano je ukupno 9 radionica sa 20 djece starosti od 7 do 15 godina. Teme radionica bile su zdrava ishrana, bolesti kod djece, rizično ponašanje, vakcinacija, važnost redovnog sna, odijevanje, važnost zdravlja zuba, higijena.

Jovanović: Romska zajednica je zatvorena

Pedijatrica je takođe odgovarala djeci na mnogobrojna pitanja, a pomogla je i jednoj djevojčici da dobije uputnicu za naočare. Redovno je ispitivala djecu o tome da li idu kod doktora, da li imaju knjižicu, a provjeravala je i ima li neko problema sa vidom, sluhom ili poteškoće u razvoju.

U novembru mjesecu održane su i ulične akcije u romskim naseljima u Bijeljini, gdje se razgovaralo sa Romima i Romkinjama o COVID-19 virusu, vakcinaciji, a podijeljeno je i 200 letaka o imunizaciji protiv COVID-19.

„Veoma je važno da se radi na ovim temama zato što je romska zajednica zatvorena, i za njih su ove teme još uvjek tabu“, kazala je romska medijatorica na projektu, Begzada Jovanović.