Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: Zajedno smo nezaustavljivi

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca - 8. maj, obilježava se u znak rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

697

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – 8.maj, ove godine se širom svijeta prigodnim aktivnostima obilježava pod motom “Zajedno smo nezaustavljivi” (Together we are unstoppable).

Humanitarci, volonteri su ponosni što pripadaju najvećem i najznačajnijem humanitarnom pokretu čiju pomoć i podršku je tokom protekle godine dobila svaka 12 osoba u svijetu.

U periodu iza nas, a i danas, pokazajemo da smo najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednim situacija, od snježnih padavima, poplava, migracija, pa do, na žalost, još uvijek prisutne pandemije koronavirusa – navode iz Crvenog križa Federacije BiH.

Značajna humanitarna pomoć, veliki broj socijalnih i drugih usluga, psiho-socijalna podrška građanima, migrantima, zdravstvenim i socijalnim institucijama i sistemu civilne zaštite dokaz su toga.

Crveni križ Federacije BiH u strukturi ima oko 2.500 volontera i oko 23.000 članova a interesovanje za tu organizaciju raste.

Naša borba za humanost ne prestaje, ona je konstantna. Iz dana u dan radimo više, pomažemo više i sve je više onih koji žele biti dio ove velike humane porodice – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U Nedjelji/Tjednu Crvenog križa naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja s podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu razne humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege.

Bit će organizirane akcije darivanja krvi, nastavit će se pružati podrška zdravstvenom sistemu u procesu vakcinacije, a migrantima pružanje humanitarne pomoći, prve pomoći i psihosocijalne podrške. Posebnu pomoć u vidu baby setova (1.200) uručit ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH (17).

U okviru strukture Mladi su, također, organizirali niz online edukativnih radionica i kampanja o diseminaciji, vršit će se distribucija markica Crvenog križa i organizirati radionica za certifikaciju volontera iz prve pomoći, a značajnu podršku u informatičkoj opremi za uspostavu komunikacijskih centara dobiti će svih deset kantonalnih organizacija CK.

Također, bit će puštena i prva mobilna aplikacija Crvenog križa FBiH o prvoj pomoći, koja bi trebala olakšati pružanje prve pomoći laicima, ali i onim koji su već prošli određene edukacije prve pomoći.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – 8. maj, obilježava se u znak rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir. Ujedno, ovim datumom počinje Nedjelja/Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja.

(FENA)