Svjetski dan knjiga i autorskih prava – Na sarajevskom Sajmu 33 ruže za 33 knjige

456

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježen je tradicionalno danas na 33. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila, akcijom “Knjiga za ružu, ruža za knjigu”. 

Akciju, već tradicionalno, organizira Međunarodni centar za mir (IPC) sa direkcijom Sarajevskog sajma knjige.

– Ove godine uručene su 33 ruže za 33 knjige jer je 33. Sajam po redu. Akcija je izazavala veliku pažnju posjetilaca, izlagača i specijalnih gostiju Sajma koji su rado poklonili knjigu da bi u zamjenu dobili ružu. Prikupljene knjige ostat će u fondu biblioteke Sarajevskog sajma knjige, koja je u začetku – navodi se.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila, svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, u slavu Miguela de Cervantesa i Williama Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava IPC je dodijelio nagradu ‘HARFA’. Ovogodišnji dobitnicu su američki autor Georg Rivera za knjigu poezije “Pjesme o Valentinovu” i Kemal Hromiću za ilustraciju iste knjige. Nagrade su uručili predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić i direktor KJP “Centar Skenderija” Damir Petrinić, s tim da će Riveri biti predate naknadno.

Biografiju Georgea Rivere pročitao je Kerim Karić, a njegovu poeziju su čitale Anđela Orlić i Jasna Zećirović.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti Emina Žerić, Emina Veladžić, Deniz Mehinović, Arijeta Lucević radili su portrete, a gitaru je svirao Lukas Capor.

– U Bosanskoj kući prezentirano je izdavaštvo Međunarodnog centra za mir, u nekoliko stotina djela, iz svih oblasti stvaralaštva i Muzej mira i slobode međunarodnog centra za mir – saopćio je PR tim Sajma.