Svjetski dan Roma iz ugla aktivistkinja: Od prvog kongresa do danas ima pomaka

721

Pedeset je godina prošlo od prvog Svjetskog kongresa Roma koji je održan u Londonu, može se reći da je borba danas jednaka, ali  da smo za razliku od nekih prijašnjih vremena danas uporniji zahvaljujući našim aktivistima, OSCE-u, EU, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, i prije svega zahvaljujući nevladinom sektoru, jedan je od zaključaka današnje konferencije povodom Dana Roma, održane u Sarajevu u organizaciji Udruženja žena Romkinja “Bolja Budućnost” iz Tuzle.

Direktorica navedenog udruženja Indira Bajramović podsjetila je kako Ustav BiH ne prepoznaje manjine, samim tim ni Rome.

Ono gdje se mi prepoznajemo gdje smo nabrojani kao nacionalna manjina jeste u Zakonu o nacionalnim manjinama i samim tim smo dobili mogućnost da se kandidujemo u onim gradskim upravma ili općinama koje su uskladile svoje statute sa tim zakonom – kazala je Bajramović.

Naglasila je kako od prvog kongresa do danas ima nekih pomaka kada je riječ o unapređenju romske zajednice, izdvojivši neke od najznačajnijih:

Počet ćemo od ovog datuma, Dana Roma, zatim 5. novembra koji se obilježavava kao Dan romskog jezika, kao i 2. avgusta koji se obilježava u čast sjećanja na holokaust nad Romima u period Drugog svjetskog rata. Svi ovi datumi s ušli u nacionalni kalednar značajnih datuma.

Također, podcrtala je značaj saradjnje sa predstavnicima vlasti, međunarodnim organizacijama, donatorima, al ii sa predstavnicima medija. Na današnjoj konferenciji posebno je stavljen akcent na poboljšanje statusa Romkinja, koje su, nažalost, u većini slučajeva dvostruko diskriminisane.

Snježana Mirković, iz Udruženja žena Romkinja “Romska djevojka” iz Prnjavora također je govorila o unaprjeđenju ženskih prava:

Već jedanest godina sprovodimo kampanju koja simbolično počinje 8. marta, a završava 8. aprila, a realizuje se nizom aktivnosti od toga da dijelimo poruke na trgovima i glavnim okupljalištima o pravima i polaožaju žena. Organizovan je i niz sastanaka sa brojnim institucijama. Na današnji dan završava se i kampanja “moje pravo, a ne privilegija – navela je Mirković, uz nadu da će romske generacije u narednih pedeset godina osme aprile dočekivati u vedrijem raspoloženju, bez diskriminacije i narušavanja osnovnim ljudskih prava.

(Portl Udar)