Novinari iz Brčkog poručuju: Sloboda medija je individualna stvar svakog novinara

Ovaj datum ima jedinstvenu svrhu podizanja svijesti o značaju slobode štampe i kako bi podsjetio vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja

1108
Druženje sa medijima (Foto: Udar)

Svjetski dan slobode medija, 3. maj obilježava se s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan slobode medija, koji je ustanovljen 3. maja 1991. godine usvajanjem Deklaracije u Windhoeku, na konferenciji Ujedinjenih naroda o slobodi medija u Africi, koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

Povodom ovog datuma i na inicijativu Mreže nevladinih organizacija “Promoviši Pozitivno” i podršku Kabineta gradonačelnika BD, po prvi put na području Brčko distrikta, ovaj datum značajan za sve medije, simbolično je obilježen kako bi proslavio slobodu medija.

“Današnji dan slobode medija želimo da obilježimo sa vama, da vam čestitamo i da aktueliziramo probleme ukoliko ih ima u toj oblast i i da zajedno pokušamo naći neko rješenje, možda i umrežavanjem medija i nevladinih organizacija”, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra “Vermont”.

Ovaj datum ima jedinstvenu svrhu podizanja svijesti o značaju slobode štampe i kako bi podsjetio vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

“Ako govorimo o slobodi medija mislim da je to individualna stvar svakog novinara, jer u uslovima u kojima mi radimo i djelujemo sloboda medija u većini slučajeva zavisi od toga za koju medijsku kuću radimo i ko stoji iza te medijske kuće. Jer htjeli mi to priznati ili ne, iza svake medijske kuće u današnje vrijeme stoji neko. Ali na današnji dan ipak bih istakla jednu stvar a to je saradnja koju mediji u Brčko distriktu imaju. Mislim da smo mi jedna od rijetkih zajednica u Bosni i Hercegovini, ako ne i jedina, u kojoj novinari dobro sarađuju. Razmjenjujemo materijale, teme, dogovaramo se i to je ono što daje lijepu sliku odnosa medija u Brčko distriktu”, rekla je Alma Kajević, urednica IP programa BDC televizije.

Organizatori aktivnosti  napomenuli su da ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku gdje mediji mogu iznijeti svoje probleme, prijedloge koji bi poboljšali stanje medija na području Brčko distrikta.

“Mislim da je saradnja sa medijima u proteklom periodu, a što se tiče saradnje sa Vladom Brčko distrikta, bila na zadovoljavajućem nivou. Ovakvi i slični susreti novinara i predstavnika vlasti mogu značajno doprinijeti poboljšanju te ukupne medijske slobode. Naravno zakonski okvir u Brčko distriktu je takav da je potpuno liberalan i mislim da uopšte na prostoru Bosne i Hercegovine nakon dekriminalizacije klevete ne postoje zakonske smetnje ili bojazan da novinari svojim izvještavanjem mogu ugroziti nekakvu svoju slobodu i rizikovati krivične sankcije”, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Odlika svakog demokratskog društva jeste i  kontinuirana borba za slobodu medija i unapređenje medijskog ambijenta. Sloboda, etička načela struke i profesionalnost predstavljaju temeljne principe savremenih medija i vrijednosti za koje se treba zalagati i raditi na njima.

(portal-udar.net)