Tahirović-Sijerčić: Romkinje isključene iz općeg feminističkog procesa

Ovo je djelo koje po prvi put postavlja novu metodologiju istraživanja koja bi kao takva u Romoološkim studijama mogla zauzeti novi način istraživanja kada je u pitanju romska kultura i tradicija koja se javnosti i akademskoj zajednici treba približiti

2006
Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslaviji

Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslavije  je pionirsko djelo romske autorice Hedine Tahirivić-Sijerčić,  proisteklo iz naučnoistraživačkog rada u sklopu magistarskih studija gdje autorica analizira žensku književnost i pismo romskih autorica, koje kroz žensku poeziju propituju i doživljavaju svoj identitet u sklopu romske patrijarhalne zajednice.

Autorica u djelu sakuplja orginalne i po prvi put objavljenje u štampanom obliku pjesme šest romskih  autorica: Akile Eminove iz Makedonije, Desanke Ristić-Ranđelović, Maje Familić i Gordane Đurić iz Srbije,  Izete Sejdović iz Crne Gore te Amele Avdić iz Bosne i Hercegovine.

Ona ističe da je knjiga pionirsko djelo u oblasti Romoloških studija i književnosti u kojem se očituje dekolonizacija romskog jezika i romske pisane riječi od strane one koja pripada istoj zajednici.

Zajedničko čime se autorice propituju u svojim djelima jeste poniznost, tradicijska i kulturalna podređenost žene i književnice, a autorica Hedina Tahirović-Sijerčić u svojoj analizi pokušava da nađe mjesto Romkinjama makar u okviru feminističke kritike.

Moj odgovor je da historija feminizma dokumentuje historije dominacije i ugnjetavanja, ali su romske žene isključene iz tog općeg feminističkog procesa. U tom kontekstu Romkinje su različite i njihova poezija je poezija razlika, rekla je Tahiriović-Sijerčić.

Iščitavanjem ovog djela može se utvrditi na koji način Romkinje pjesnikinje i spisateljice propituju i ilustruju romski identitet u svojim djelima, te na koji način one shvataju moć romske patrijarhalne zajednice kroz motive i simbole njihovog izražavanja.

Ovo je djelo koje po prvi put postavlja novu metodologiju istraživanja koja bi kao takva u Romoološkim studijama  mogla zauzeti novi način istraživanja kada je u pitanju romska kultura i tradicija koja se javnosti i akademskoj zajednici treba približiti.

Nova knjiga u kojoj se Hedina Tahirović-Sijerčić pojavljuje kao koautorica i kourednica i koja je objavljena  u aprilu ove godine u Kanadi pri izdavačkoj kući Inanna Publications and Education Inc. Toronto, jeste knjiga A Romani Women’s Anthology: Spectrum of the Blue Water koja se bavi pitanjima Roma na području Amerike.