Tajnica Vijeća Evrope pozvala na rješavanje problema Roma

Vijeće Evrope upozorilo je na nastavak kolektivne stigmatizacije Roma, maltretiranje romske djece u školama, diskriminaciju odraslih Roma na tržištu rada ili pri traženju zdravstvene zaštite

989
Marija Pejčinović Burić

Glavna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić upozorila je danas da su Romi posebno pogođeni pandemijom koronavirusa i pozvala na prihvatanje historije romske zajednice i rješavanje njihovih aktuelnih problema.

Komisija za borbu protiv rasizma Vijeća Evrope (ECRI) naglasila je u godišnjem izvještaju da su Romi naročito pogođeni pandemijom, jer žive u prenaseljenim četvrtima, teško mogu održavati higijenu i fizički razmak, a mnoga romska djeca nisu mogla pratiti online nastavu jer nemaju kompjuter i pristup internetu, upozorio je ECRI.

Međutim Vijeće Evrope pozdravlja mjere nekih evropskih zemalja, poput besplatne električne energije, vode i interneta romskim zajednicama za vrijeme lockdowna.

Pejčinović Burić je u povodu Međunarodnog dana Roma 8. aprila kazala da će “zajednica koja je potpuno svjesna svoje historije i kulture vjerovatno gledati na sadašnjost i budućnost s povjerenjem”.

Dodala je da je “impresionirana predanošću romske omladine uspostavljanju nacionalnih i međunarodnih organizacija i mreža, preuzimanjem vodstva za povezivanje s drugim širom država članica i poticanjem svih nas da prepoznamo i sjetimo se romskih žrtava holokausta i otpora Roma”.

Vijeće Evrope upozorilo je na nastavak kolektivne stigmatizacije Roma, maltretiranje romske djece u školama, diskriminaciju odraslih Roma na tržištu rada ili pri traženju zdravstvene zaštite.

Napomenuli su da mnoge romske porodice žive u sirotinjskim četvrtima, hiljade evropskih Roma nemaju državljanstvo i mnogi nemaju lične dokumente da dokažu svoj identitet.

Moramo shvatiti da prejudicirane generalizacije Roma i putnika te govor mržnje potiču ksenofobiju – kazala je Pejčinović Burić.

Također je navela da se prihvatanjem historije i rješavanjem aktuelnih problema možemo radovati svjetlijoj budućnosti evropskih Roma i putnika, a time i cijeloj Evropi”.

Ovogodišnjim Međunarodnim danom Roma obilježava se 50. godišnjica prvog Svjetskog kongresa o Romima koji je održan u Ujedinjenom Kraljevstvu 1971. te pojava Romskog pokreta za njihovu ravnopravnost i identitet.

(Portal Udar)