TI BiH podnio prijave protiv policajaca zbog prekomjerne upotrebe sile

Iz TI BiH napominju da se za krivična djela za koja se ovdje terete policijski službenici ne zahtijeva da oštećeni imaju nanesene tjelesne povrede

1130
Foto: Screenshot N1

Transparency International u BiH (TI BiH) podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog, kako su saopćili, prekomjerne upotrebe sile i postojanja osnova sumnje da su pri tome izvršili više krivičnih djela.

Na snimku koje TI BiH dostavlja uz krivičnu prijavu vidi se da su policijski službenici 25. decembra 2018. primijenili fizičku silu, između ostalog, i prema građaninu koji je oboren na betonsku podlogu, te da mu u tom trenutku prilazi drugi policijski službenik u redovnoj uniformi i nastavlja ga udarati.

Istovremeno, uz krivičnu prijavu su priloženi i drugi uznemirujući snimci koji dokumentuju policijsku brutalnost prema građanima koji su se okupili na trgu u znak podrške porodici Dragičević – navodi se u saopćenju TI BiH.

Osim toga, kako dodaju, “privedeni aktivisti, novinari i opozicioni političari javno su objavili da su bili maltretirani i ponižavani u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, što je također istaknuto u prijavi”.

TI BiH je predložio da se pri istrazi koriste i nadzorne kamere sa Trga Krajine, kao i da se ispitaju aktivisti i novinari koji su javno svjedočili o policijskoj brutalnosti. U prijavi je opisano na koji su sve način pripadnici MUP RS prekršili zakonske propise dok su primjenjivali silu prema okupljenim građanima, posebno se pozivajući na Pravilnik o upotrebi sile MUP RS koji zabranjuje korištenje fizičke snage i palice prema djeci i starijim licima, kao i prema građanima koji pružaju pasivni otpor – navodi se u saopćenju TI BiH.

Podsjećaju da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač na konferenciji za medije održanoj 26. decembra, “bez utvrđivanja činjenica”, izjavio da nije bilo upotrebe prekomjerne sile, te postavio novinarima pitanje “Da li se neko od tih građana žalio i donio medicinski nalaz da je povrijeđen?”.

Iz TI BiH napominju da se za krivična djela za koja se ovdje terete policijski službenici ne zahtijeva da oštećeni imaju nanesene tjelesne povrede.

– Bez obzira na to da li su oštećeni građani podnijeli zvanične prijave i dokumentaciju, odgovornost policijskih službenika mora biti utvrđena i po službenoj dužnosti, posebno u situaciji kada građani imaju strah od dalje represije i posljedica – ističe se u saopćenju.

(FENA)