Tokom Drugog svjetskog rata, stradalo više od pola miliona Roma

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 hiljada do pola miliona Roma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su desetine hiljada Roma

1772
Donja Gradina (Foto: Udar arhiva)

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta.
Na današnji dan prije 73 godine, (1944. godine) nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Aušvic.
Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija, obilježava se širom Europe. Procjene su da je tokom Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen.

Mjesto stradanja kod Kozarske Dubice

Na mjestu stradanja, Jevreja, Srba, antifašista i drugih, u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma, ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima.

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Dervo Sejdić, romski aktivista

-Tačno 73 godine nakon što su nacisti poslali 2.897 Roma u gasne komore u Auschwitzu, okupljamo se po prvi put u Bosni i Hercegovini da odamo počast žrtvama genocida koji je nad Romima izvršen tokom Drugog svjetskog rata –  bile su riječi uvodonog obraćanja romskog aktiviste, Derve Sejdića.

Od 40.000 Roma koliko je brutalno pogubljeno, većina su bila djeca, žene i starci.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Evrope i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 hiljada do pola miliona Roma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz, ubijeno je desetine hiljada Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. augusta 1944. godine kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2.897 Roma.

Čekalo se 70 godina da se čuju riječi izvinjenja koje je izgovorila potpredsjednica njemačkog parlamenta Claudia Roth 2014. godine. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo  drugi august Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Drugi avgust 1944. godine je ostavio duboki trag u kolektivnom sjećanju romske nacionalne manjine i cijele Evrope. O Romskom holokaustu se ne uči u školama i nedovoljno je priznata tema.

Da bismo se borili protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, važno je prisetiti svih mračnih trenutaka u istoriji i naučimo lekciju iz prošlosti. Mnogi ljudi imaju malo ili nimalo saznanja da su Romi bili žrtve nacističkog režima.

(portal-udar.net)