Šest osoba stradalo u požaru, među njima dvoje djece: Zvaničnici izjavljuju saučešće romskoj porodici u Brčkom

515

Velika tragedija zadesila je rano jutros brčansko naselje Suljagića sokak kada je u požaru smrtno stradalo šest osoba, među njima dvoje djece. Kako tvrde komšije, vatru su najvjerovatnije uzrokovale svijeće koje je ova romska porodica palila jer nisu imali struju.

Portparolka Policije Brčko distrikta BiH Dževida Šadić Hukičević kazala je da je policija Brčko distrikta zaprimila prijavu u 6.20 da u ulici Sarajevska na skretanju prema naselju Suljagića Sokak gori kuća.

„Upoznata je Služba hitne medicinske pomoći JZU Zdravstveni centar Brčko kao i profesionalna vatrogasna jedinica Brčko distrikta BiH koji su izašli na mjesto događaja i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Policijski službenici su na terenu i vrše uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH a na mjesto događaja je izašao i protivpožarni inspektor te se utvrđuju sve okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio“, kazala je.

Izlaskom na mjesto događaja, policija i vatrogasci su u kući pronašli šest mrtvih osoba, uz četvero povrijeđenih. Povrijeđeni su prebačeni u brčansku bolnicu gdje im je pružena pomoć.

Komšije su novinarima kazale da je ova romska porodica bila dobra i poštena, a da ih je smrt zadesila zbog neimaštine.

„Bili su više gladni nego siti, jednom riječju to je bila bijeda. U kući su imali jedan mali šporet, a grijali su se tako što su im komšije donosile drva. Nisu imali ni struje ni vode”, kazao je jedan od komšija.

Dodao je da su poginuli otac, majka, kćerka, snaha i dvoje djece. Četvero djece je povrijeđeno.

Povodom tragične smrti šestoro stanovnika Brčko distrikta, gradonačelnik Esed Kadrić, porodicama i prijateljima nesrećno preminulih uputio je telegram saučešća.

“Tužna, pretužna vijest jutros je pogodila sve stanovnike Brčko distrikta BiH, sve dobre ljude širom BiH, da je u požaru stradalo šest stanovnika našeg grada, vama dragih ljudi, a naših dobrih komšija i poznanika. Tragedija ovih razmjera odavno se ne pamti na ovim prostorima”, kazao je Kadrić.

Gradonačelnik navodi kako mu nedostaju riječi kojima bi kao čovjek, iskazao svoje duboko poštovanje prema stradalima, ali i njihovim srodnicima.

“Vjerujem da u ovim teškim trenucima za vaše familije zajedno s kolegama iz Vlade i ostalih institucija Brčko distrikta BiH dijelim bol za izgubljenim životima. Naše misli i molitve su uz vas u ovim teškim trenucima. Još jednom Vam upućujem duboko i iskreno saučešće zbog ovog gubitka i molim Vas da moje izraze saučešća prenesete svima članovima porodice i njihovim prijateljima”, stoji u telegramu saučešća gradonačelnika Kadrića.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović također su uputili telegrame saučešća porodicama tragično stradalih građana Brčkog u jutrošnjem požaru.

Kako je rekao Novalić, duboko je potresen tragičnim događajem u Brčkom.

“Naše misli i molitve su sa porodicama preminulih i onih koji su povrijeđeni. Kao Premijer predložit ću da dan ukopa bude proglašen za Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine”, napisao je na Facebooku Novalić.

Džaferović je u svom telegramu saučešća napisao da je s dubokom tugom primio vijest o tragičnoj nesreći u Brčko Distriktu u kojoj je život izgubilo šestero ljudi.

“Iskazujem svoje duboko i iskreno saučešće porodicama nastradalih, Vama i svim građanima Brčko Distrikta. U mislima i molitvama sam s porodicama nastradalih. Molim Boga da im podari snage i strpljenja u ovim bolnim i teškim trenucima”, napisao je Džaferović.