Trgovina ljudima: BiH zemlja porijekla, tranzita i odredišta

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 600.000 žena, djece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima. Bosna i Hercegovina je zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja i nelegalnog usvajanja

2829

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. jul je ustanovljen kao svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svijesti o ovom problemu u globalnoj javnosti.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC) osmislila je akciju kojom nastoji podstaknuti ljude širom svijeta, pogotovo mlade, da izraze ne samo solidarnost sa milionima žrtava trgovine ljudima, već i da im pruže podršku koja bi im vratila ono što im je ukradeno – nadu.

Trgovina ljudima je i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 600.000 žena, djece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima. Bosna i Hercegovina je zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja i nelegalnog usvajanja.

Udruženje “Novi put” povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima obavještava da uz podršku svojih partnera kontinuirano nastavlja sa radom na podizanju svijesti o ovome problemu.

Pokazatelji o stanju trgovine ljudima za 2016. godinu

Prema izvještaju o trgovini ljudima Ministarstva sigurnosti BiH utvrđeno je da je u periodu januar – decembar 2016. godine identificirano  ukupno 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, radne eksploatacije, navođenja na prostituciju i seksualno iskorištavanje, trgovine ljudima u svrhu prosjačenja, prodaja, tj. u svrhu sklapanja braka.

Od 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima u 2016. godini, osam je punoljetnih, a deset maloljetnih, od kojih 30 ženskih osoba, a 18 muških.

Od njih je sedam osoba seksualno iskorištavanih, 12 osoba radno iskorištavanih, 22 su iskorištavane radi prosjačenja, jedna radi prisilnog sklapanja braka, jedna radno u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem, 5 iskorištavanje u prosjačenju u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem. Od njih, 5 su strani državljani i to Srbije, Gambije, Ukrajine i Kube, a preostale 43 žrtve trgovine ljudima su državljani Bosne i Hercegovine.

Građani pozivom na broj 060 31 55 663 mogu dobiti detaljne informacije o trgovini ljudima i sigurnoj migraciji.

(portal-udar.net)