Tribine u više bh. gradova povodom Svjetskog dana romskog jezika

Danas se romski jezik govori u 150 zemalja svijeta. Neophodno je spomenuti da u mnogim ustavima država u regiji stoji da romski jezik može biti uveden u škole kao predmet, ukoliko određeni broj učenika tim jezikom govori kao svojim maternjim

709
Tribina u Zenici (Foto: zenicainfo.ba)

U nekoliko gradova BiH i regiona održane su tribine povodom 5. novembra, Svjetskog dana romskog jezika.

U Zenici je održana javna tribina pod nazivom „Položaj Roma u Zeničko-dobojskom kantonu kroz prizmu učenja Romskog jezika u obrazovnom sistemu ZDK“.

Iz Udruženja nacionalnih manjina istakli su nezadovoljstvo činjenicom da do sada resorno ministarstvo nije pokrenulo aktivnosti za ispunjenje zakonskih pretpostavki za učenje ovog jezika u osnovnim ili srednjim školama.

Pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina Emira Abduzaimovića rekao je da je resorno ministarstvo trebalo osposobiti stručni kadar, koji bi na profesionalan način radilo sa djecom ove populacije.

Također, u prostorijama Centra za mlade Donji Vakuf održan je sastanak za Rome u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

Sastanak je inicirala i organizovala Aldina Jusić, aktivista za manjine i jedna od pet koordinatorica projekta „Mladi Romi i Romkinje za prava inkluzije“ koji je u 2018. godini implementiran i u Donjem Vakufu.

Skup u D.Vakufu (Foto: novum.ba)

Sastanku je prisustvovalo 15-ak Roma i Romkinja, koji su još jednom ukazali na svakodnevne probleme i diskriminaciju s kojom se susreću.

Ranije smo pisali da je tribina ovim povodom održana i u Tuzli, gdje je obećano da će se romski jezik od naredne godine primjenjivati u školama u TK.

Manifestacije su održane u još nekim bh. gradovima.

Generalna Skupština UNESCO-a proglasila je 2015. godine 5. novembar Svjetskim danom romskog jezika. Procjenjuje se da danas u Bosni i Hercegovini, regionu, ali i u Evropi, tek oko 30 posto Roma govori svojim maternjim jezikom, čime se ozbiljno ugrožavaju i temelji romske kulture u Evropi.

Danas se romski jezik govori u 150 zemalja svijeta. Neophodno je spomenuti da u mnogim ustavima država u regiji stoji da romski jezik može biti uveden u škole kao predmet, ukoliko određeni broj učenika tim jezikom govori kao svojim maternjim.

Svjetski dan romskog jezika obilježen je i u susjednim državama.

(portaal-udar.net)