Trinaest godina uspješnog programa stipendiranja mladih Roma i Romkinja

1321
Foto: Udar arhiva

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ potpisalo je ugovore sa stipendistima romske nacionalne manjine, koji su ostvarili pravo na stipendiju u školskoj/akademskoj 2017/2018. godini.

Na konferenciji održanoj povodom potpisivanja ugovora bili su prisutni stipendisti sa područja kantona Sarajevo, predstavnici Udruženja i Fonda otvoreno društvo BiH, te razni mediji.

Projekat „Sa obrazovanjem u budućnost“ čiji je cilj stipendiranje ali i moralna podrška pripadnicima romske nacionalne manjine počeo je sa implementacijom davne 2005/2006. godine, te se i nakon 13. godina uspješno provodi.

Učesnici u konferenciji posebno su naglasili važnost obrazovanja i sticanja diplome, koja predstavlja put za bolju budoćnost, kako pripadnika romske nacionalne manjine tako i svih mladih u BiH.

„Zahvaljujemo se svima vama i jako mi je drago da vas vidim ovdje s obzirom da nastavljamo sa ovim projektom, koji simbolički i faktički označava sudbinu, odnosno perspektivu i budućnost pripadnika romske nacionalne manjine u BiH.
Ne zbog toga što su zanemareni iz raznih razloga, nego zbog toga što mi samo pokušavamo da kroz ovaj projekat doprinesemo da naša budućnost bude perspektivnija, bolja i optimalnija nego što je to bilo do sada, ako isključimo ovaj projekat“, rekao je u svom obraćanju Muhamed Agić, potpresjednik Udruženja i projekt menadžer na ovom projektu.

U prvoj godini implementacije ovog projekta podijeljeno je samo 60 stipendija za Rome, a ove godine duplo više.

„U suštini borba za obrazovanje koja će proizvesti certifikat, koji se zove diploma je najvažniji zadatak vas mladih Roma i Romkinja. Bez toga vi ne možete doći na tržište radne snage, ne mogu ni svi oni drugi koje zovemo konstitutivni. Od prve godine projekta, a to je bila školska 2005./2006. godina, svega  60 stipendija je bilo podijeljeno Romima. Danas je to duplo više, zbog toga što je Fond otvoreno društvo BiH preopoznao nas kao faktora koji može da pokrene mnogo incijativa i kontakata, da bi se što više mladih Roma i Romkina uključilo u proces obrazovanja“, dodao je Agić.

Stipendije Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ dobijali su učenici i studenti iz cijele BiH. Ovo je samo još jedan od dokaza da Udruženje ne poznaje entitetske granice, nego poznaje mlade ljude kojima je pomoć potrebna.

„Želim vam se zahvaliti što ste izabrali obrazovanje kao put vaše budućnosti. Mi u Fondu otvoreno društvo BiH stalno pokušavamo naći dodatna sredstva i sačuvati ona koja imamo, da bismo vama omogućili lakši put do diploma. Raduje nas i činjenica da se nalazimo u situaciji gdje pomažemo učenike iz cijele BiH. U interesu nam je da podržavamo mlade ljude u svim krajevima ove države i da ih na taj način ohrabrimo da budu faktor koji će kreirati stabilnije društvo i koji će ohrabrivati mlade ljude da ostanu ovdje,  istakao je Osman Zukić, ispred Fonda otvorenog društva BiH.

Mnogi stipendisti tokom cijelog školovanja dobijaju ovu stipendiju. A nekima od njih ova stipendija je jedini vid finansijske podrške za njihovo školovanje.

„Primam stipendiju već dvije godine i stipendija mi mnogo znači. Koristim je za kupovinu pribora i drugih stvari potrebnih za školovanje, te jednim dijelom pomažem i roditeljima“ ,rekao je  Renato Viteškić, stipendista.

„Ovo je poseban trenutak za Udruženje, i samo trenutak podijele, međutim kroz proces inkluzije sa mladim Romima, kao što je ljetovanje, podjela školskog pribora i sportske opreme, te razne radionice, to nije samo pitanje novca nego i prilika da i oni prema svojim mogućnostima što uspješnije se civilizuju i postanu ravnopravni članovi društva“, rekao je Jovan Divijak, direktor Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“.

Ove godine pravo na stipendiju ostvarilo je 110 učenika i 10 studenata iz 29 gradova Bosne i Hercegovine. Donatori ovih stipendija Fonda otvorenog društva BiH su pored fizičkih lica i pojedina javna preduzeća.

(portal-udar.net)