Turković uputila čestitku povodom Međunarodnog dana Roma

"U tom kontekstu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će nastaviti podržavati implementaciju svih domaćih međunarodnih inicijativa za unapređenje statusa Roma u našoj zemlji i šire"

1230
Bisera Turković (Foto: Fena)

Zamjenica predsjednika Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila čestitku povodom 8. marta – Međunarodnog dana Roma.

„Uz iskrene želje da ovaj dan, koji se obilježava kao dan romske kulture i identiteta,  provedete u radosti, miru i ljubavi, u krugu svojih obitelji i prijatelja.

Još od 1971. godine 8. april obilježava se kao Međunarodni dan Roma u sjećanje na dan kada su se prvi put susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Međunarodni romski savez. Romi su narod jedinstvene historije i kulture, ali usprkos tome, svjedoci smo da trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta te se, uprkos nastojanjima, njihov položaj nije značajno promijenio. Danas je prilika da se iskaže solidarnost i podrška najvećoj nacionalnoj manjini u Europi, koja je ujedno i najbrojnija nacionalna manjina u BiH.

Stoga je od izuzetne važnosti da se svi zajedno borimo i zalažemo za unapređenje položaja građana romske nacionalnosti u BiH, te da ustrajemo na putu ostvarivanja njihovih ljudskih i manjinskih prava, posebno prava na dostojanstven život, obrazovanje i rad. Vjerujemo da ovaj poziv treba biti još glasniji ove godine, s obzirom da su Romi koji žive u neadekvatnim stambenim objektima i u odvojenim naseljima širom Evrope među skupinama najosjetljivijim na trenutnu pandemiju COVID-19.

“U tom kontekstu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će nastaviti podržavati implementaciju svih domaćih međunarodnih inicijativa za unapređenje statusa Roma u našoj zemlji i šire”, navodi se u čestitki ministrice Turković koju u cjelosti prenosi Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

(Agencije)