Tužiteljstvo BiH preuzelo “slučaj Davida Dragičevića”

1091

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva RS-Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju ‘”slučaja Davida Dragičeviča”.

Preuzeti predmet Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odnosi se na istragu kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića iz Banja Luke, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine opredijeljeno je za rješavanje predmeta sistemske korupcije, te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima, navodi se u saopćenju.

(FENA)