Tuzla: Obilježana Dječija nedelja u izbjegličkom naselju Mihatovići

1511

Prva sedmica oktobra u svijetu se obilježava kao Dječija nedjelja, a u Tuzli je obilježena brojnim aktivnostima u organizacijiu Udruženja „Zemlja djece“ koga podržava Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Ovo udruženje 11 godina zaredom obilježava Dječiju nedelju, a ove godine organizovana je nizom sportskih i kreativno-zabavnih aktivnosti u izbjegličkom naselju Mihatovići, kako bi skrenuli pažnju na djecu koja dolaze iz marginaliziranih naselja, te promovisali njihova prava, i odgovornost svih subjekata koja su zadužena za zaštitu i brigu djece.

Svečana Manifestacija otvorena je u prostorijama Osnove škole „Podrinje“ u tuzlanskom naselju Mihatovići, u cilju da se i djeci koja žive u ruralnim područjima omogući da osjete festivalske čari.

„Iz tog razloga smo ove godine izašli iz centra grada i došli u Mihatoviće da bi pokazali da su nam zaista sva djeca bitna i da treba da imaju jednaka prava“, rekao je Adi Selman iz Udruženje „Zemlja djece“.

Za medije iz ovog udruženja su najavili izradu Akcionog plana za djecu,te osnivanje Radne grupe čiji će osnovni zadataki biti rješavanje slučajeva narušavanja diječijih prava.

 „Dječija prava se svakodnevno krše. Najviše su ugrožena djeca eksploatisana na ulici, koja prosjače, djeca u rubnim naseljima poput  Mihatovića i Kiseljaka, iz manjinskih grupa, koja se nalaze na marginama društva i koja su na neki način bačena u sjenu“, rekla je Sahiba Srna, predstavnica Udruženja “Zemlja djece u BiH”

Obilježavanje Dječije nedjelje biće nastavljeno u četvrtak, a do tada očekuje se i potpisivanje sporazuma o saradnji između Gradske uprave, Uprave policije, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Aktiva direktora osnovnih škola Grada Tuzle, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Centrom za socijalni rad, JU „Naše dijete“ i nevladinim organizacijama kao što su Udruženje žena romkinja “Bolja budućnost“, „Vive žene“ i „Zemlja djece“.

(portal-udar.net)