Socijalna inkluzija djece: Premijerno odigrana predstava “Heroj”

1285
Insert iz predstave "Heroj". (Foto: youtube screenshot)

U Pozorištu mladih Tuzla, premijerno je odigrana predstava „Heroj“, koja je dio regionalnog projekta “Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju na zapadnom Balkanu i Turskoj”, koji provodi UNICEF u saradnji sa Biroom za ljudska prava.

„Odlučili smo da ne prikazujemo samo one tegobne situacije iz života, nego i ono o čemu oni svi sanjare, a to su snovi jednog djeteta o idealnoj porodici“, rekla je Amila Beširović, rediteljica predstave.

Predstava “Heroj” je nastala kroz proces radionica Dramskog studija za djecu i mlade Udruženja “MLADI TUZLE” Tuzla, kroz projekat koji provodi UNICEF  zajedno u suradnji s Biroom za ljudska prava.

„Osnovni cilj regionalnog projekta je zaštita djece od nasilja  i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju  i analiza zakonodavnog okvira kao i postojećih mehanizama potrebnim za prikupljanje podataka vezanih za sprečavanje nasilja nad djece“rekli su iz UNICEF-a

Predstava snažno govori o utjecaju odgoja na djecu, te svemu što fizičko kažnjavanje djece, kao jedna od odgojnih metoda, može da razvije odnosno uskrati na njihovom putu od djeteta do odraslog čovjeka i budućeg roditelja.

„Predstava nam otvara prozor u dječije snove o idealnoj porodici kroz koje saznajemo kako bi djeca voljela da porodica funkcioniše“rekla je Ivana Mosković, koordinatorica Biroa za ljudska prava.

Predstava Heroj otvorila je i prozor svoj djeci o idealnoj porodici bez obzira na rasnu,vjersku, nacionalnu  ili bilo koju drugu kategoriju pripadnosti.

(portal-udar.net)