Tuzla ugostila romske medijatore iz Njemačke

1762
Foto: Fondacija tuzlanske zajednice u

Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa Freudenberg fondacijom u okviru Programa otvorenog obrazovanja Kiseljak, organizovala je trodnevni   trening za romske medijatore na temu romska školska medijacija.

Trening je bio namijenjen romskim medijatorima i zainteresovanim predstavnicima organizacija, te institucijama čije su aktivnosti usmjerene na redovnije i kvalitetnije obrazovanje Roma, sa posebnim naglaskom na mjesnu zajednicu Kiseljak kod Tuzle.

Gosti predavači na ovoj radionici bili su romski medijatori iz Njemačke, koji su  kroz trodnevni rad razgovarali o romskoj medijaciji, te podjelili svoja iskustva.

 „Cilj romske školske medijacije je poboljšanje obrazovnih mogućnosti mladih Roma, te pomoć u ravnopravnom učešću sa jednakim pristupom uključivanja djece i mladih u obrazovanje tamo gdje je potrebna podrška i osiguranje romske medijacije“, rekla je predavačica Selimovski Sabina.

Učesnici su imali priliku razmijeniti iskustva i dobre prakse sa romskim medijatorima koji djeluju u programima Freudenberg fondacije na području Njemačke, a za portal Udar, govorili su o svojim iskustvima.

„Mi moramo imati istu strukturu,  jer ona nam je jako bitna, kako bi se povezali zajedno sa institucijama i tu tražili zajednička riješenja. Kao medijatori ne možemo riješiti problem, ali možemo skrenuti pažnju na probleme Roma“, rekla  je Selimovska.

Također, dodala je da joj je ovo iskustvo sa radionice pomoglo, jer će, kako kaže, sada lakše raditi sa romskim porodica koje su na azilu u Berlinu, jer sad  dolazi sa drugim stavom  i upoznata je sa problemima Roma i Romkinja u BiH.

Na pitanje da li postoji diskriminacija u školama, koje pohađaju romska djeca i da li ima pproblema, Selimovska je istakla sljedeće:

„Naravno da postoji i da se o tome govori. Dosta razgovaram sa roditeljima i ohrabrujem ih da diskriminaciju treba da prijave,  jer to je zakonski zabranjeno, ali naši  ljudi se plaše da to urade,  kako im se možda ne bi uskartilo neko pravo.“

Na kraju obuke naglašeno je,  da če medijatori iz BiH imati priliku doći na seminar u Njemačku, gdje ce dobiti  napredni certifikat.

(portal-udar.net)